Numărul de infectări în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social a scăzut substanțial în ultimele patru săptămâni, cu peste 87,7%, ca urmare a vaccinării din etapa I, a anunțat marți Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că, în urma analizei datelor de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19, ”în etapa I adresată lucrătorilor din sistemul medical și social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile pentru etapa I la data de 14 februarie 2021 sunt în evidențele noastre vaccinate cu două doze 89,96% dintre acestea și, respectiv, 98,84% cu o singură doză”.

”În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional poate fi observată, în ultimele 4 săptămâni, o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de COVID-19, cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanțiale în reducerea infecției cu SARS-CoV-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social, în condițiile în care au fost respectate aceleași măsuri de prevenție a răspândirii infecției”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Rata de infectare a scăzut foarte mult și în cadrul persoanelor din centrele sociale:

"Din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile, care doresc să se vaccineze, din rândul beneficiarilor din aceste centre, incluzând pe lângă persoanele internate și personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv 86,67% cu o singură doză. În ceea ce privește impactul vaccinării în rândul acestei categorii de persoane, observăm o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin COVID-19 în ultimele patru săptămâni, ceea ce ne plasează într-o situație favorabilă din punct de vedere al reducerii riscului de apariție a focarelor de îmbolnăvire în aceste centre rezidențiale și sociale".

Numărul total de persoane vaccinate în cele două etape de până acum, la 15 februarie, este de 696.943, dintre care 242.774 cu prima doză și 454.169 cu a doua doză.

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a mai anunțat că imunizarea personalului din învățământ va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile. O decizie în acest sens va fi luată la sfârșitul acestei săptămâni.