Guy Verhofstadt, liderul grupului liberalilor din Parlamentul European (ALDE), a vorbit într-un discurs susținut în plenul de la Strasbourg despre situația statului de drept din România.

În discursul susținut cu ocazia prezentării de către premierul român Viorica Dăncilă a priorităților Președinției române a Consiliului UE, Verhofstadt a amintit că România moștenește două situații de declanșare a articolului 7 din tratatul UE, în cazul Ungariei și Poloniei. Acest articol vizează cea mai drastică sancțiune ce poate fi aplicată împotriva unui stat membru al Uniunii Europene, putând duce până la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special al dreptului de vot în Consiliul UE.

„Sper că în timpul președinției dumneavoastră nu va fi un nou nou articol 7, un al treilea caz. Un caz împotriva guvernului dumneavoastră. Și trebuie să vă spun, nu sunteți foarte departe de asta. Vă apropiați tot mai mult de procedura de declanșare a articolului 7 ignorând recomandările Comisiei de la Veneția”, a avertizat Verhofstadt.

Liderul liberalilor din PE a precizat că în timpul discuțiilor cu Liviu Dragnea de la București, din luna noiembrie 2018, președintele Camerei Deputaților a apărat atitudinea guvernului, afirmând că „statul de drept este o chestiune de subsidiaritate”.

„Multe lucruri sunt o chestiune de subsidiaritate, dar cu siguranță nu și statul de drept”, a subliniat Verhofstadt.

El a amintit și că președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, i-a promis că guvernul de la București va respecta pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția privind restabilirea independenței justiției, modificarea codului penal și a codului de procedură penală și schimbarea legii privind ONG-urile, dar că niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost respectată.

„Dimpotrivă, guvernul dumneavoastră continuă să urmeze un drum care conduce în sensul practicilor proaste ale lui Orban și Kaczynski (premierul ungar Viktor Orban și președintele Partidului Lege și Dreptate din Polonia, Jaroslaw Kaczynski - n.r). Mai mult, plănuiți o lege pentru a acorda o mare amnistie pentru corupție, punând peștele cel mare în afara capacității instanțelor de a ajunge la el”, a spus Verhofstadt.

În acest context, Verhofstadt a avertizat că formațiunea lui Tăriceanu - membră a coaliției de guvernare din România, dar și a familiei ALDE din PE, riscă excluderea din rândul liberalilor europeni.

„Lăsați-mă să vă spun un lucru. Cu astfel de parteneri, grupul meu, întreaga familie liberală, nu va merge la alegeri. Dimpotrivă, vom sta alături de toate forțele democratice noi, curate, care vor să pună capăt corupției, care vor să curețe țara”, a mai spus Verhofstadt.