În apropierea taberei de la Idomeni, zeci de refugiați au încercat, din nou, să distrugă gardul de la frontiera eleno-macedoneană. Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva lor.

Refugiații blocați de mult timp la Idomeni au încercat, miercuri, să distrugă gardul de la frontieră pentru a putea trece în Macedonia. De dincolo de gard, poliția macedoneană a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe refugiați, scrie Spiegel Online.

Sâmbăta trecută, la Idomeni au avut loc confruntări violente între refugiați și poliția macedoneană. Refugiații au reușit să distrugă o parte a gardului, iar polițiștii au ripostat cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Peste 300 de persoane au fost rănite.

La doar câteva sute de metri depărtare de locul în care a intervenit poliția, președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, însoțit de omologii din Slovenia, Borut Pahor, și Croația, Kolinda Grabar-Kitarovici, a vizitat zona de graniță.

În ultimul timp, tot mai mulți refugiați au ales să părăsească taberele de la Idomeni și din Portul Pireu. Doar în ziua de marți peste 1.000 de refugiați au plecat din tabăra de la Pireu, potrivit televiziunii de stat TSE. Aici se mai află circa 3.800 de oameni.

"Pireu este evacuat treptat, fără violențe", a declarat, pentru TSE, purtătorul de cuvânt al guvernului pe criza refugiaților, Giorgos Kyritsis. Tot marți, în jur de 500 de refugiați au părăsit tabăra Idomeni.

Numărul refugiaților care vin din Turcia în Grecia s-a redus în ultima perioadă: miercuri autoritatea elenă care se ocupă de refugiați a anunțat că într-un interval de 24 de ore numai 101 refugiați au ajuns din Turcia pe insulele grecești din Marea Egee, după ce luni și marți au venit 18, respectiv, 80 de persoane.

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), în luna martie au sosit, zilnic, în medie 900 de refugiați pe insulele grecești.

Acordul UE-Turcia nu e perfect, dar e cel mai realist instrument

Acordul privind reîntoarcerea refugiaților și azilanților din insulele grecești către Turcia a fost dezbătut, miercuri, de plenul Parlamentului European, în prezența președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și a președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker.

O largă majoritate a eurodeputaților a exprimat îngrijorări privind acordul și a cerut Comisiei și Consiliului să monitorizeze îndeaproape situația drepturilor omului și libertății de exprimare în Turcia, precum și acuzațiile că refugiații sirieni sunt împinși înapoi în Siria de către autoritățile turce.

Unii deputați au ridicat întrebarea dacă acordul va funcționa, argumentând că traficanții vor găsi noi rute, în timp ce alții au exprimat îngrijorarea privind lipsa de personal care să preia influxul de oameni în Grecia, precum și condițiile oferite azilanților la fața locului.

Mulți eurodeputați au subliniat însă că, deși acordul nu este perfect, este cel mai realist instrument disponibil pentru a aborda situația actuală.

Fonduri suplimentare pentru refugiați

Parlamentul European a aprobat, miercuri, un sprijin de urgență în valoare de 100 milioane de euro pentru refugiații din UE, precum și două milioane de euro pentru angajarea de personal suplimentar la Centrul European de Combatere a Terorismului de la EUROPOL (ECTC).

Având în vedere urgența situației, eurodeputații au folosit o procedură de urgență, definitivată în doar o lună, în cadrul primei rectificări bugetare pe 2016, se arată într-un comunicat PE.

Cele 100 milioane de euro pentru ajutor umanitar, destinate fluxului actual de refugiați în UE, reprezintă prima parte a noului instrument de Asistență de Urgență (în valoare de 700 de milioane de euro), propus de Comisie pe 2 martie. Fondurile pot fi utilizate pentru asistență alimentară, asistență de sănătate de urgență, adăpost, apă, servicii sanitare și de igienă, protecție, educație.

Urmare a recentelor atacuri teroriste, alte două milioane de euro vor fi disponibile pentru a întări personalul din Centrul European de Combatere a Terorismului (ECTC), creat la Europol pe 1 ianuarie 2016, ce ar trebui să devină un hub în lupta împotriva terorismului în UE.