Grecia este chemată la urne pentru a treia oară în mai puțin de un an. Care ar putea fi rezultatele și ce impact vor avea asupra programului de salvare agreat cu creditorii externi? Explicații și mai multe scenarii, într-o analiză Bloomberg.

Ambele tabere, partidul de stânga Syriza și conservatorii de la Partidul Noua Democrație se află în cursă pentru a câștiga, însă, dacă dăm crezare sondajelor, ambele riscă să nu obțină majoritatea voturilor. De aceea mulți pariază pe o coaliție. 

Noua Democrație spune că este gata să formeze o coaliție su Syriza sau cu unul dintre partidele pro-europene care au intrat în cursă, precum și cu socialiștii de la Pasok sau cel de extremă stângă, To Potami. 

Dar Syriza până acum a exclus să colaboreze cu ultimele două dintre acestea sau cu Noua Democrație. Dorește o nouă coaliție cu aripa dreaptă - Independenții, dar aceștia ar putea să nu atingă pragul de intrare în Parlament. 

Este important pentru că Grecia are nevoie de un Guvern stabil, pentru a implementa programul de asistență financiară. Syriza susține programul, dar spune că va negocia modalitatea de implementare. 

Noua Democrație, la rândul său, susține programul dar dorește restructurarea datoriilor. Mai sunt partidele aflate pe margine, naționalistul Zorii Aurii, stânga radicală sau cel comunist resping acordul cu creditorii și doresc reîntoarcerea la drachma. 

Alegerile vor avea cel mai probabil ca rezultat o nouă coaliție și măsuri de austeritate. Dar dacă partidele mari nu reușesc să ajungă la o înțelegere, scrutinul din 20 septembrie ar putea să conducă la alte alegeri. 

Scenariul bun

Cu un parlament fragmentat și niciun câștigător clar așteptat, Grecia riscă să fie târâtă în negocieri dificile pentru formarea unei coaliții, ceea ce ar putea întârzia implementarea măsurilor solicitate de creditori, în schimbul împrumuturilor de urgență, incluzând recapitalizarea băncilor. 

Potrivit unui analist din Royal Bank of Scotland, cita de Bloomberg, o coaliție cu o orientare puternică pro-europeană, condusă fie de Noua Democrație, fie de Syriza ar fi cel mai bun rezultat. Aceasta va fi decisivă pentru determinarea Guvernului de a implementa măsurile necesare pentru programul de asistență financiară în valoare de 86 miliarde de euro.

Alexis Tsipras, liderul Syriza, exclude însă o coaliție cu Noua Democrație și dorește să își unească forțele cu partidul anti-austeritate al Independenților.

Alți analiști sunt de părere că scenariul cel mai bun ar fi o coaliție condusă de Noua Democrație, împreună cu partide cu ideologie moderată. Acest partid a guvernat Grecia cea mai mare parte a ultimilor 40 de ani, a susținut ca locul Greciei să fie asigurat, în zona euro, și dorește să construiască o coaliuție din partide care și-au exprimat suportul pentru ultimul program de sprijin extern, inclusiv Syriza. 

Scenariul rău

Potrivit analiștilor citați de Bloomberg, un Guvern condus de Syriza, dar fără a avea suportul partidelor River (To Potami) și Pasok. În acest caz, implementarea programului de salvare va depinde de susținerea din partea Grecilor Independenți, cu o majoritate fragilă. 

Tot un scenariu nefericit ar fi și un parlament foarte fragmentat, cu Syriza și Noua Democrație având procente foarte reduse în alegeri, caz în care va fi nevoie de mai multe partide pentru a forma un Guvern.

Potrivit unui oficial direct implicat în derularea programului de salvare, faptul că cinci partide, inclusiv Syriza s-au angajat să susțină programul este un motiv de optimism. Totuși, lipsa de expertiză tehnică și încredere ale liderilor Syriza în aceste reforme este de așteptat să complice aplicarea lor.

Oficialul a spus că Grecia ar putea primi peste 50 miliarde euro, inclusiv cei 25 miliarde rezervați recapitalizării băncilor, precum și fonduri pentru eliminarea finanțării guvernamentale de tip repo și lichidarea arieratelor până la sfârșitul primei revizuiri a programului. Când miza este atât de mare, competența tehnică este esențială, a spus sursa citată.

„Dacă Grecia nu valorifică ultima șansă pe care i-o feră Europa, subiectul Grexit va reveni pe agendă mai devreme de sfârșitul anului”. 

Scenariul „cel urât”

În cel mai prost scenariu, votul din 20 septembrie va conduce la un Parlament atât de fragmentat încât va fi nevoie de patru partide pentru a Guverna sau Tsipras va fi nevoit să se întoarcă spre partidul anti-european Unitatea Populară, potrivit analistului de la Royal Bank of Scotland. 

Condus de ex-membrii Syriza Panagiotis Lafazanis și Zoi Konstantopoulou, care s-au revoltat împotriva compromisului făcut de Tsipras cu creditorii, Unitatea Populară susține ieșirea Greciei din zona euro.

Partidul de extremă dreaptă Zorii Aurii și KKE - Partidul Comunist care s-ar plasa, potrivit sondajelor, pe locurile trei și patru, susțin și ele despărțirea de Uniunea Europeană.

„Un scenariu dezastruos ar fi să vedem Zorii Aurii obținând un procent important din voturi, dar totuși acest lucru este puțin probabil să se întâmple”, au mai spus analiștii citați de Bloomberg.