Votul online al membrilor USR PLUS pentru stabilirea președintelui partidului începe miercuri, a anunțat fostul ministru al proiectelor europene. Dacian Cioloș și Cristian Ghinea își fac reproșuri în spațiul public.

Întrebat la EuropaFM de ce îl susține pe Dan Barna la conducerea USR PLUS, după ce a lucrat mult timp cu Dacian Cioloș, fostul ministru al investițiilor și fondurilor europene Cristian Ghinea susține că Barna e liderul de care partidul are nevoie acum.

"Problema este că l-am tot așteptat pe Dacian și nu îmi place să aștept. L-am rugat pe Dacian să vină cu mine în USR în 2016, pentru că m-am convins, după câteva luni de guvern tehnocrat, că nu poți să schimbi țara asta decât dacă ai mandat politic. N-a vrut. Atunci ne-am dus cu o echipă de secretari de stat - eu, Barna, Drulă, Moșteanu, Năsui - în USR. S-a întâmplat povestea aceea cu Nicușor Dan, care într-un fel tot de la Dacian a plecat - care a avut o întâlnire cu Nicușor și nu s-au înțeles. Înțeleg acum că Dacian a vorbit și cu PNL pe vremea aceea - am înțeles de la domnul Orban, care a făcut declarații. După care i-am spus: Haide, vino în USR, că avem nevoie de un lider. Între timp s-a ridicat Barna. Un lider care are ficat, care a fost peste tot, în fruntea maselor, ca să zic așa. A fost în toată țara, a condus 'Fără penali'. În timpul ăsta, Dacian - facem ONG, ne mai gândim. La un moment dat s-a creat între noi un fel de diferență de viteză foarte mare, care nu pot să înțeleg de ce ne tot câcâim și de ce tot așteptăm", a declarat luni seara, la emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM, Ghinea.

”Eu cred că Dacian are un rol, dar nu e potrivit acum sau e mai potrivit Dan Barna pentru a duce partidul mai departe ... Susținerea mea pentru Barna e fermă, e ce trebuie, e focusat ... Dacian Cioloș însă se gândește”, a mai spus Cristian Ghinea.

Dacian Cioloș a confirmat pe Facebook că a primit ”multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR”.


”Pe aceste invitații s-a și clădit mitul că există o conspirație a tehnocraților de a-i lua partidul lui Nicușor Dan, dar punctul nevralgic - cel care dărâmă tot acest mit - este faptul că eu nu am dat curs acestor invitații niciodată. Motivele sunt mult mai simple decât ar crede publicul larg și probabil că din cauza simplității lor nu au fost luate în considerație”, a scris Cioloș, prezentând motivele pentru care nu s-a înscris în USR.  

În replică, Ghinea i-a reproșat lui Dacian Cioloș că a ratat toate șansele să fie acolo ”la construcția politică, la fenomenul #farapenali, la momentul în care am blocat referendumul CpF, la lupta din opoziție, la extinderea USR”:

”Ai avut motivele tale, nu le-am înțeles, viteze diferite. În rest, cuvinte frumoase. Cu tot respectul, nu te-am invitat niciodată să preiei USR, un partid nu se preia, te-am invitat să vii în USR pentru că era nevoie de lideri. Într-un partid democratic ca USR (și USR PLUS) mandatele se câștigă prin vot. Exact asta am spus, "preluat" e un cuvânt pus unfair de tine în gura mea. Nu ardem punti, vom lucra împreună indiferent de rezultat. O să treci peste supărarea că suntem în echipe diferite tura asta, o să trec peste supărarea că îmi pui cuvinte în gură. Hugs”.


Copreședintele USR PLUS l-a contrazis pe fostul ministru, precizând că a fost și la fenomenul fără penali, și la adunat semnături, și la momentul în care a fost blocată CpF și la multe alte momente: ”M-aș bucura doar să înțelegi că oamenii pot fi buni și dacă nu fac lucrurile doar așa cum vrei tu și atunci când vrei tu. Asta nu înseamnă că sunt indeciși”.

Cristian Ghinea și-a exprimat speranța că, după campania internă din USR PLUS, vor fi lăsate ”uși deschise”, apreciind că până acum campania a fost ”decentă”.

Orice premier PNL e bun, în afară de Cîțu

Referitor la guvernare, Ghinea a spus că e păcat de munca miniștrilor USR PLUS, dacă partidul nu revine în coaliție. 

În afară de nominalizarea unui alt premier, o eventuală întoarcere ar trebui să se facă în anumite condiții: o formalizare a coaliției și deadline-uri pentru fiecare obiectiv din programul de guvernare.

Întrebat dacă Lucian Bode sau Iulian Dumitrescu ar fi premieri acceptabili, Ghinea a răspuns: ”Dacă PNL vine cu aceste formule, de ce nu?”

El a exclus posibilitatea ca USR PLUS să-l înlocuiască pe Stelian Ion pentru Ministerul justiției.

Cristian Ghinea a subliniat că membrii celor două partide vor trebui să șteargă cu buretele ce-au spus unii despre alții. 

Întrebat dacă se poate acest lucru, Ghinea a explică că înainte să intre în politică ar fi spus că nu: ”Cred că se poate”.