Întrebat vineri la Bruxelles cum apreciază o integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin unirea cu România, șeful statului a răspuns că nu este o "cale foarte fezabilă în acest moment".

"Nu cred că putem să abordăm chestiunea printr-o cale indirectă. Moldova este clar angajată pe calea europeană și deocamdată are acordul de asociere și toată legislația secundară care decurge acolo între timp este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate și parcursul Moldovei trebuie consolidat, după care Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre Uniunea Europeană sau nu. O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment", a declarat președintele Klaus Iohannis, care participă la Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles.

 

Șeful statului a reafirmat faptul că România e hotărâtă să sprijine R. Moldova în parcursul ei european.

"România este foarte hotărâtă să sprijine Republica Moldova în parcursul ei european. Dacă acest parcurs va însemna integrare în Uniune sau altceva depinde evident de moldoveni și nu de noi, în România, dar noi suntem dispuși să continuăm sprijinul în sensul dorit evident de Republica Moldova, cu speranța totuși că acest parcurs va fi unul european", a susținut Iohannis, după o întâlnire cu premierul moldovean, Pavel Filip.

El a arătat că discuțiile cu premierul Filip au vizat stadiul reformelor din țara vecină, proiecte comune în domeniul energetic, care se află în pregătire, criza băncilor din Republica Moldova.

"Noi ajutăm în multe planuri Republica Moldova - în plan instituțional, prin diverse programe de perfecționare, prin colaborare, inclusiv prin măsuri foarte concrete, de exemplu ajutorul financiar important pe care România l-a acordat Republicii Moldova. Deci la noi ajutorul nu este ceva ce planificăm o dată în viitor, ci ajutorul îl dăm practic, concret și instituțional și nu de câteva zile, ci de câțiva ani, și avem intenția fermă să continuăm pe această cale", a subliniat Iohannis.

Înainte de debutul summitului, Klaus Iohannis a declarat, întrebat despre invitația omologului său moldovean, Igor Dodon, de a vizita Republica Moldova, că acesta va primi un răspuns "in due time".

"O să primească un răspuns, cum se spune în limbajul diplomaților, in due time", a spus președintele.

Pe 31 octombrie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, prin intermediul căruia a transmis o scrisoare șefului statului român în care îl invită pe acesta să efectueze o vizită în Republica Moldova.