Șeful statului a declarat că i se pare inimaginabil să se facă o reformă a justiției împotriva voinței oamenilor din sistem.

Întrebat ce ar trebui să se întâmple după avizul negativ dat de CSM la legile justiției, președintele Klaus Iohannis a declarat că decizia trebuie să dea foarte mult de gândit inițiatorilor. 

”Aici nu e vorba de răspunsul unor persoane din CSM. Știți foarte bine că s-au făcut întâlniri cu aproape toți magistrații și e rezultatul unui proces care a preocupat și mișcat întregul sistem de justiție. Ori răspunsuri simpliste, de tipul că se opun reformei (afirmația îi aparține ministrului Tudorel Toader - n.r.) nu cred că sunt adecvate în această situație”, a spus Klaus Iohannis la Tallinn, după participarea la reuniunea informală a Consiliului European pe teme digitale.

În opinia președintelui ”trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat, trebuie văzut cum se poate construi - dacă chiar se dorește reformarea sistemului - în așa fel încât să se facă împreună cu sistemul”.

”E - cel puțin pentru mine - inimaginabil să se facă o reformă a sistemului împotriva sistemului. Ar fi o mare greșeală...E nevoie de o nouă negociere a conținutului cu sistemul de justiție, fiindcă oamenii de acolo sunt oameni foarte bine calificați, sunt magistrați care cunosc sistemul, cunosc legile”, a mai spus Iohannis.

Întrebat dacă liderii europeni s-au interesat de ce se întâmplă în România, șeful statului a precizat că ”lumea a menționat îngrijorări în legătură cu anumite evoluții care, poate, ar contraveni ideii de stat de drept”.

Întrebat dacă următorul MCV va fi pozitiv, președintele nu a dorit să comenteze, afirmând că așteaptă ”cu mare interes”.