În contextul creșterii violenței și a dezinformării, România este convinsă că doar prin educație de calitate pot fi contracarate tendințele extremiste cu care se confruntă astăzi tinerii noștri, a mai spus Klaus Iohannis,în discursul susținut la ONU.

”Oameni din întreaga lume încă suferă din cauza efectelor brutale ale războiului, sărăciei, inegalității și nedreptății. Tensiunile asupra identității culturale și credinței sunt în creștere chiar și în cadrul societăților în mod tradițional deschise și tolerante. Dezastrele naturale provoacă pagube din ce în ce mai mari de la an la an. Atentatele teroriste adâncesc sentimentul de insecuritate. Chiar dacă există anumite percepții conform cărora Națiunile Unite nu au gestionat corespunzător multitudinea și complexitatea noilor crize, este evident că nicio altă cale nu este mai potrivită decât multilateralismul în identificarea unor soluții viabile pentru actualele provocări la nivel mondial”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la New York, în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Subliniind importanța unui sistem internațional bazat pe reguli, președintele României a apreciat că Națiunile Unite trebuie să aibă la dispoziție instrumentele esențiale pentru a funcționa ”ca o organizație eficientă, care să reflecte voința membrilor săi și să se bucure de încrederea tuturor oamenilor de pe glob”. În același timp, statele membre trebuie să dea dovadă de un angajament mai ferm față de Organizația Națiunilor Unite.

Accent pe educație

Reamintind că agenda ONU nu se referă doar la conflicte și crize, ci și la dezvoltarea durabilă și promovarea drepturilor omului, Klaus Iohannis a precitat că ”speranța într-o viață decentă pentru toți, singura modalitate de a construi o planetă sigură și sustenabilă”.

 

”Implicarea crescută în educație, asigurarea prosperității cetățenilor noștri sunt cele mai eficiente căi de prevenire a instabilității și crizelor. În centrul preocupărilor noastre trebuie să se afle oamenii și acesta ar trebui să rămână scopul nostru principal”,

 

a spus Iohannis.

Potrivit președintelui, trebuie să continuată implementarea ”ambițioasei” Agende globale pentru Dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește prevenirea conflictelor și susținerea păcii. În acest context, el a precizat că România și-a asumat politicile de dezvoltare necesare, cu un impact real asupra punerii în aplicare a Agendei 2030.

Reforma ONU

”Avem nevoie de o Organizație a Națiunilor Unite cu capacități robuste de planificare a politicilor sale, capabilă să proiecteze viziuni pentru pacea și bunăstarea globală dincolo de crizele momentului. România susține eforturile Secretarului General de creare a unei structuri instituționale integrate, cu scopul de a promova o abordare holistică în ceea ce privește gestionarea crizelor. De asemenea, pledăm cu fermitate pentru modernizarea și creșterea eficacității operațiunilor de pace.Susținem demersurile Secretarului General de a continua o reformă semnificativă, bazată pe trei priorități: prevenirea conflictelor, dezvoltare durabilă, reforma managementului și a Secretariatului, cu scopul creșterii eficienței ONU”, a asigurat președintele României.

Totodată, Iohannis a reamintit de angajamentul României și al Spaniei privind înființarea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului.

”De asemenea, așteptăm o contribuție crescută a ONU la eforturile globale în domeniul migrației internaționale, inclusiv în abordarea principalelor cauze și surse ale acesteia”, a mai spus șeful statului.

Educația pentru Pace

Cu ocazia reuniunii, Klaus Iohannis a organizat o dezbatere pe tema ”Educația pentru Pace” (Making Education for Peace).

 

”Folosirea «fricii» de identitate și a paradigmei «noi împotriva lor» nu pot fi lăsate fără răspuns. În contextul creșterii violenței și a dezinformării, România este convinsă că doar prin educație de calitate putem contracara tendințele extremiste cu care se confruntă astăzi tinerii noștri”,

 

a afirmat Iohannis.

În cadrul discursului, președintele s-a referit și la conflictele prelungite din regiunea Mării Negre, context în care a pledat pentru întărirea cooperării ONU cu organizațiile regionale și subregionale.

Totodată, a explicat că România ar fi onorată să își aducă din nou contribuția la activitatea Consiliului de Securitate.

”Candidatura noastră pentru un loc nepermanent în mandatul 2020-2021 este legată de implicarea categorică a țării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace și securitate și de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare și justiție. Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onorați să ne implicăm și mai mult în avansarea proiectelor noastre comune și a Organizației în ansamblu”, a declarat Klaus Iohannis.