Șeful statului a mai solicitat Executivului să implementeze de urgență un sistem de avertizare rapidă a populației în situații de criză.

UPDATE

La prima întâlnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea și implementarea ”Sistem Alert”, un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alertă pe telefonul mobil, în situații de risc major pentru populație, s-a stabilit că sistemul de alertă va permite transmiterea simultană a unui mesaj către toți utilizatorii de telefoane mobile, după modelul sistemelor de alertă funcționale în alte state europene.

+++

"Alerta a venit cu o jumătate de oră înainte ... nu e un taifun să-l urmărești cu o săptămână înainte", a declarat la Timișoara premierul Mihai Tudose, susținând că "toată lumea s-a comportat exemplar" în cazul furtunii.

Tudose a susținut că la nivelul MAI, Ministerului Sănătății și al MApN a fost o "mobilizare exemplară". A criticat însă reacția Enel, furnizorul de energie electrică.

"Prima concluzie: mobilizare exemplară la nivel de structuri ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apărării Naționale, ale sistemului de sănătate din Timiș. Din păcate, așa cum știți, au fost cinci decese. Mesajul — foarte bun pentru toată lumea, cu o singură excepție: cei de la Enel, îngrozitori. Nu se poate așa ceva. Și astăzi încercau să explice că ei fac tot ce pot și că muncesc, dar că mai durează câteva zile. Nu se poate așa", a acuzat premierul.

***

La nivelul Guvernului s-a decis, luni, înființarea unui grup de lucru pentru realizarea unui sistem de avertizare prin intermediul telefoniei mobile, în urma unei întrevederi pe care premierul Mihai Tudose a avut-o, la Palatul Victoria, cu operatorii de telefonie mobilă, reprezentanți ai IGSU, ANCOM și STS, au precizat surse guvernamentale citate de Agerpres.

Prima ședință a grupului de lucru va avea loc luni, de la ora 15:00, la sediul ANCOM.

***

ANM precizează că a emis avertismente duminică.

"La ora 15:06, Administrația Națională de Meteorologie a emis primul mesaj Cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipație de o oră până la șase ore (de tip nowcasting), pentru județele Timiș și Arad, cu următorul conținut: 'Fenomene meteorologice așteptate: intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 55-60 km/h, izolat 70 km/h și care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină'", potrivit unui comunicat al instituției.

***

În 2015, poarta de acces către Timișoara a fost reabilitată de Stareto SRL - o firmă abonată la banii primăriei - care a primit contractul prin încredințare directă, scrie Pressalert.ro.

Publicația îl contrazice pe primarul Nicolae Robu care a declarat la Antena 3 că poarta nu a fost construită în timpul mandatului său. El a susținut că a fost vorba doar de lucrări de "estetizare".

Potrivit Pressalert.ro, autorizația de construire nr. 1407 din 2014 spune că au fost aprobate "Lucrari de amenajare a spatiilor publice – Interventii in regim de urgenta privind «Modernizare poarta de intrare in municiliul Timisoara», conform Legii nr. 50/1991 act.art.7 alin (16)".

***

Referindu-se la solicitarea președintelui, ministrul de Interne a spus că discuția despre un astfel de sistem de avertizare și soluții pentru implementarea acestuia au fost făcute încă de anul trecut.

''Noi am vorbit cu ceva vreme în urmă despre necesitatea identificării unor soluții pentru implementarea unui astfel de sistem. Am spus că sunt discuții cu operatorii de telefonie mobilă. În acest moment, la Guvern, la solicitarea premierului există o întâlnire cu reprezentanți ai ANCOM și specialiști din ministere cu competențe în domeniu. Sunt convinsă că specialiștii vor identifica o soluție tehnică pentru a identifica un astfel de sistem'', a declarat, la Timișoara, Carmen Dan, potrivit Agerpres.

În context, ea a amintit de aplicația dezvoltată de DSU, exprimându-și regretul că doar 100.000 de persoane au descărcat-o.

***

Poliția Timiș a deschis dosare penale pentru ucidere din culpă în cazul celor cinci persoane decedate în județ în urma furtunii. 

Un tânăr a murit după ce poarta de intrare în oraș, ridicată recent de Primăria Timișoara cu suma de 56.000 de euro, s-a prăbușit peste autoturism.

***

Opt persoane au murit și 145 au fost rănite în urma furtunii de duminică din vestul țării. 15 județe au fost afectate de furtună, cele mai multe victime și pagube materiale fiind înregistrate în județul Timiș. Zeci de localități sunt fără energie electrică. Cursurile din mai multe școli din Timiș, Bihor, Maramureș și Sălaj au fost suspendate. Circulația feroviară și rutieră au fost și ele afectate. (Detalii, aici)

"Furtunile care au lovit cu o violență extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor...În contextul creșterii frecvenței și intensității fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncționalități în procesul de comunicare internă a instituțiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecințele dezastrelor, dar și de a preveni, prin diseminarea în timp util de informații care să avertizeze populația asupra pericolelor iminente. În consecință, solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util și în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale", potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

 

De asemenea, Klaus Iohannis solicită Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză:

"Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale. Existența unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică. Este inadmisibil ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii. Pasarea responsabilității între diversele structuri ale statului nu salvează vieți și nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale. Dacă există autorități ale statului și persoane în funcții publice care nu au acționat conform atribuțiilor, acestea sunt obligate să răspundă în fața legii".

Celulă de criză

Premierul Mihai Tudose a anunțat că MAI a activat o celulă de criză la nivelul prefecturii Timiș, iar Guvernul va acorda ajutoare financiare pentru comunitățile afectate de furtună.

 

Într-o intervenție telefonică duminică seara la Antena 3, Mihai Tudose a afirmat că, săptămâna viitoare, va începe implementarea unui sistem de alertare a populației prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă.

"Săptămâna viitoare este obligatoriu să începem implementarea unui sistem de alertă pe telefoanele mobile pe zone. Adică toți operatorii de telefonie să fie obligați prin lege să ajungă acea alertă pe telefoanele mobile ale tuturor celor din zonă. Adică, cine e într-o zonă de acoperire pe zona care e declarată în pericol, că e furtună, că e viscol, că e orice, chiar o alertă chimică, incendiu, să primească automat această alertă pe telefonul mobil. Pentru că cei care erau în parc și au fost surprinși de acest fenomen meteorologic brusc nu urmăreau niciun mijloc de informare în masă", a declarat Tudose, potrivit Agerpres.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a ajuns luni dimineața la Timișoara.