Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seara că Florin Cîțu e propunerea sa de premier.

UPDATE

”Eu, în continuare, cred că e o glumă”, a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, la Digi 24.

El a mai spus că e și ”o insultă” la adresa Parlamentului, care i-a dat de două ori vot negativ în comisii.

Ciolacu a precizat că PSD va vota împotriva Guvernului Cîțu, indiferent de componența sa.

Totodată, el a spus că PSD ”se va apăra” de acest ”asalt către anticipate”.

+++

”Ce putea fi și mai rău decât propunerea lui Orban ca premier-desemnat? Propunerea lui Cîțu - un ministru care a reușit recordul de a fi demis de mai multe ori decât a fost învestit”, a scris pe Facebook Eugen Teodorovici, fost ministru de finanțe.

Relațiile dintre cei doi sunt tensionate.

”Propunerea PNL ca variantă de premier în persoana lui Vasile Cîțu nu poate fi considerată nici măcar o glumă proastă, ci, mai degrabă, o insultă la adresa românilor. Cel mai penibil premier este înlocuit de cel mai penibil ministru de finanțe și cel mai penibil liberal. Cîțu și-a dovedit deja incompetența atât în domeniul privat, cât și în administrația publică și, în special, în ultimele 3 luni ca ministru de finanțe, aruncând în aer deficitul, sabotând ratingul de țară, împrumutându-se la costuri record și reușind ca în fiecare zi să aducă un nou maxim istoric al cursului leu-euro. Gândiți-vă ce dezastru ar putea să facă la Palatul Victoria! În plus, am dubii că Vasile Cîțu ar trece toate testele necesare pentru această funcție”, a mai scris parlamentarul social-democrat.

Teodorovici a declarat că prin desemnarea lui Florin Cîțu ca premier președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția, iar din acest moment ar putea începe procedura de suspendare a șefului statului.

+++

Declarații Klaus Iohannis: 

  •  Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să facă schimbări importante, precum alegerea primarilor în două tururi. PSD s-a opus și a făcut o majoritate în Parlament care a provocat căderea Guvernului.
  •   Am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament, de aceea Ludovic Orban și-a depus mandatul.
  • Noi nu ne dorim să blocăm România.
  • Am decis să-l desemnez, pentru a mișca lucrurile, pentru poziția de premier pe Florin Cîțu, actualul ministru interimar de finanțe.
După ieșirea de la consultări, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nici în visele sale cele mai rele partidul său nu-l va vota pe Florin Cîțu.

Consultările s-au derulat foarte rapid, mai ales că partidele nu au venit cu propuneri de premier. Singurele excepții: USR, care l-a propus pe eurodeputatul Dacian Cioloș, și Pro România, care a avansat numele fostului premier Victor Ponta.