Președintele Klaus Iohannis se află marți în județele Harghita și Covasna, unde participă la dezbateri cu reprezentanți ai administrației publice locale și ai asociațiilor profesionale.

***

Președintele Klaus Iohannis a declarat că descentralizarea este obligatorie. iar autonomia locală și regională ajută, dar "cea pe criterii etnice nu e de dorit pentru că ar inhiba dezvoltarea", a precizat Iohannis, explicând că la această concluzie s-a ajuns la nivel european.

"România are mare nevoie de creștere economică și de modernizarea administrației.În lumina acestor obiective, cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleșii locali știu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea și trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acționa în interes local. Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în așa fel încât să ducă la modernizarea administrației, pentru a fi mai eficientă în interesul cetățeanului, și dacă duce la crearea de noi locuri de muncă prin creștere economică. Autonomia locală și regională, așa cum tocmai le-am descris, ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea, a declarat Iohannis.

Totodată, șeful statului și-a exprimat îngrijorarea față de soarta tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română.

"Este o problemă care trebuie depășită, pentru că doar astfel putem conviețui în armonie, dar și pentru că doar așa le putem asigura acestor tineri un viitor. Maghiarii bine educați au dreptul la șansa de a-și construi o carieră, fiind capabili să lucreze și aici, dar și la București sau în orice altă parte a țării.De aceea, reprezentanții comunității maghiare și ai Ministerului Educației trebuie să se așeze la masa dialogului și să găsească urgent soluțiile cele mai bune.Să nu îi privăm pe copiii și pe tinerii maghiari de aceste oportunități, să nu le limităm viitorul din cauza unor concepții care țin uneori prea mult de politicianism și prea puțin de oameni", a afirmat președintele.

***

Cu această ocazie, Klaus Iohannis ține un discurs la dezbaterea "Coerență și transparență — exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna", la care participă circa 300 de reprezentanți ai administrației publice locale din cele două județe.

Evenimentul se concentrează pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administrația locală, pe identificarea domeniilor cu potențial de dezvoltare în această zonă, dar și pe modul în care sunt puse în practică măsurile de ordin administrativ în această zonă.

Șeful statului va merge și la Catedrala Episcopală Ortodoxă "Sfântul Nicolae" și Complexul Monahal Șumuleu-Ciuc.

Totodată, Iohannis va vizita și căminul "Sfântul Ștefan" din Miercurea Ciuc, unde va avea și o întâlnire cu meșteșugari, întreprinzători și producători autohtoni.

De asemenea, șeful statului va vizita fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni, cu tradiție în îmbutelierea apei minerale.

În municipiul Sfântul Gheorghe din Harghita, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu reprezentanții clusterelor, asociațiilor profesionale și incubatoarelor din zonă pentru a discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici și mijlocii din zonă.

După vizita în cele două județe, șeful statului va participa la ceremonialul militar organizat la Mausoleul de la Mărăști, în județul Vrancea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la bătălia care a avut loc în această localitate.