Președintele Klaus Iohannis participă miercuri la un dejun de lucru oferit de președintele SUA, Donald Trump, țărilor care alocă 2% din PIB pentru Apărare, un grup „din păcate destul de mic.

„Două teme vor domina această întâlnire. Prima este cea legată de așa numitul burden sharing, contribuția fiecărui stat pentru apărare și aici România stă foarte bine, lucru pe care îl voi sublinia în alocuțiunea mea”, a spus Klaus Iohannis înainte de a participa la reuniunea la nivel înalt a NATO.

Iohannis va participa ulterior la un dejun de lucru oferit de Donald Trump în onoarea șefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul național pentru apărare.

„Este cu siguranță și asta (un semnal tras de Donald Trump pentru țările care nu alocă 2% pentru apărare - n.r.), dar cred că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru apărare, cel puțin așa am înțeles noi această abordare și cu siguranță va fi o discuție foarte bună și în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de țări care alocă efectiv deja 2% pentru apărare”, a spus Iohannis.

O a doua temă aflată pe agenda summitului NATO este chiar viitorul alianței, iar Iohannis a precizat că România este hotărâtă să se implice în această discuție.

„A doua chestiune este legată de o discuție despre viitorul NATO, care ar fi o strategie pe termen mediu sau lung pentru NATO. Noi suntem de părere că este bine să începem o discuție, un proces de reflecție, dar sub conducerea secretarului general și cred că în final asta va fi concluzia zilei de astăzi”, a spus șeful statului.

„Procesul de reflecție asta urmărește - să găsim împreună strategia cea mai bună pentru NATO pe termen mediu și lung și România este foarte hotărâtă să se implice mult în această discuție”, a adăugat Iohannis.

El a mai spus că, în cadrul reuniunii, va sublinia importanța regiunii Mării Negre pentru alianța nord-atlantică. „În ce privește Regiunea Mării Negre, care pentru noi este vitală, voi sublinia importanța acestei regiuni pentru NATO și cred că voi găsi multă deschidere fiindcă, tot la inițiativa noastră, întreaga Regiune a fost inclusă într-o strategie NATO, special dedicată Regiunii Mării Negre”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a spus că a reiterat invitația adresată lui Donald Trump de a vizita România.

„Acum trebuie să vedem lucrurile cu pragmatism, președintele Trump este în campanie electorală și nu cred că putem să ne așteptăm la o vizită în România înainte de alegerile din SUA, dar probabil după”, a spus Iohannis.

Marți, președintele României a fost prezent la recepțiile oferite în onoarea șefilor de stat și de guvern din NATO de către Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham și de premierul Marii Britanii, Boris Johnson, la reședința din 10 Downing Street.