Ministrul Justiției crede că CSM s-a pronunțat doar pe necesitatea ordonanțelor de urgență, precizând că, în rest, este clară oportunitatea modificărilor la Codul penal și legea grațierii.

”Se vor termina consultările luni și, în urma consultărilor de luni, vă anunțăm punctul de vedere al ministerului. Mai așteptăm și alte puncte de vedere nu numai al CSM-ului... Este un aviz consultativ, înțeleg că s-au pronuntat pe urgență, aici este singura discuție. În rest oportunitatea este clară și modul în care considerăm să modificăm cele două proiecte, deocamdată sunt două proiecte aflate în dezbatere. Iar luni, când vom termina dezbaterile, anunțăm un punct de vedere", a declarat, joi, pentru Realitatea Tv, Florin Iordache. 

Ce spune CSM în comunicat?

În urma examinării Proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și a Proiectului de ordonanță de urgență pentru grațierea unor pedepse, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, miercuri, ambele proiecte transmise de Ministerul Justiției.         

CSM a apreciat că procedura adoptării proiectelor menționate pe calea unei ordonanțe de urgență a Guvernului, nu întrunește cerințele constituționale ale art.115 alin. (4) din Constituția României și nici pe cele ale  art.73 alin.3 lit.i din legea fundamentală, în ceea ce privește proiectul pentru grațierea unor pedepse. 

Astfel, Constituția României prevede, la art.115 alin. (4), că ”Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora”.

Potrivit comunicatului, plenul Consiliului apreciază că acordarea grațierii colective nu poate forma obiect al unei ordonanțe de urgență, acest act de clemență reprezentând atributul exclusiv al Parlamentului, potrivit art.75 alin.3 lit. i din Constituția României și art.2 din Legea nr.546/2002 privind grațierea și procedura acordării grațierii.

 

”Pe de altă parte, deși s-a motivat în sensul că se urmărește scopul armonizării dispozițiilor Codului penal și Codului de procedură penală cu decizii ale Curții Constituționale, multe dintre modificările propuse prin proiectul de act normativ analizat depășesc sfera modificărilor impuse de deciziile Curții Constituționale”,

precizează CSM.

Având în vedere neîndeplinirea condițiilor de adoptare a Ordonanțelor de urgență a Guvernului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai examinat proiectul de act normativ sub aspectul conținutului.

Iordache nu a participat la ședința CSM

Avizul dat de CSM este consultativ.

La ședința de miercuri au participat, pe lângă membrii CSM, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, și procurorul general, Augustin Lazăr.

Deși este membru de drept al CSM, în calitate de ministru al Justiției, Florin Iordache nu a luat parte la discutarea celor două ordonanțe de urgență pe care le-a inițiat.

Avertismentul Comisiei Europene

Președintele Klaus Iohannis a declanșat, marți, procedura pentru organizarea referendumului privind justiția și a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

Miercuri, în raportul MCV, Comisia Europeană a avertizat că ”cele două proiecte de ordonanțe de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar putea afecta cadrul juridic privind corupția și rezultatele luptei împotriva corupției”.

"Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate", a mai avertizat CE.

(Sursa video Faceook/Bianca Oanea)