Președintele Klaus Iohannis a fost primit, la Casa Albă, de omologul american, Donald Trump. La finalul întrevederii, cei doi lideri vor avea declarații comune de presă în Rose Garden.

Declarațiile de presă, aici și aici.

+++ 

  • despre Rusia: "Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat trebuie să te ducă către a fi pregătit. Trebuie să fim foarte clari, foarte deschiși dacă vorbim despre Rusia și cu Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar, pe de altă parte, avem nevoie de ceea ce noi toți am decis la NATO - o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluție fezabilă”, a afirmat Klaus Iohhannis, întrebat cât de îngrijorați ar trebui să fim pentru ceea ce face Rusia, scrie News.ro.
  • despre NATO și Art. 5: "Angajez Statele Unite și le-am angajat deja, dar angajez Statele Unite față de Articolul 5, și cu siguranță suntem acolo pentru a apăra, și acesta este unul din motivele din care vreau oamenii să se asigure că avem o forță foarte, foarte puternică, plătind câți bani e nevoie pentru a avea această forță. Dar — da, absolut, aș fi angajat față de articolul 5", a afirmat Trump, răspunzând unei întrebări, potrivit Agerpres. Întrebarea se referea însă și la amenințarea reprezentantă de Rusia, dar președintele american a evitat să menționeze Rusia pe tot parcursul conferinței.

 +++

Întrebat dacă Administrația SUA susține lupta anticorupție din România, Donald Trump a răspuns: ”Sprijinim foarte mult România și această luptă împotriva corupției. A făcut o treabă extraordinară (Iohannis - n. r). Știm ce s-a întâmplat acolo, iar el va câștiga această luptă și are susținerea noastră”.  

Liderul de la Casa Albă l-a elogiat pe președintele Iohannis pentru efortul depus în vederea combaterii corupției și a apărării statului de drept: ”Domnul președinte, vrea să aplaud curajul dv., eforturile curajoase ale României de a combate corupția și de a apăra domnia legii. Acest efort este necesar pentru a crea un mediu în care comerțul să înflorească și oamenii să prospere”. 

+++

Întrebat dacă au discutat și despre includerea României în Visa Waiver, Trump a răspuns negativ, dar a adăugat că vor face acest lucru.

În schimb, Iohannis a afirmat că a menționat chestiunea vizelor pentru români în discuția cu omologul său american, dar și în alte întâlniri cu oficiali americani: "Am menționat acest aspect. L-am menționat și în timpul altor întâlniri, pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în Statele Unite. Tot mai mulți oameni vin din România în Statele Unite, unii vin ca turiști, unii vin pentru afaceri, iar cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajați. Problema vizelor ar putea fi important să o discutăm și probabil că vom avansa în această privință".

+++

”Sunt foarte bucuros că am avut o întâlnire atât de fructuoasă și aceasta se datorează calităților dvs. de lider și Parteneriatului nostru puternic. Acest parteneriat a contribuit foarte mult la ceea ce a devenit astăzi România”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul conferinței comune de presă de la Casa Albă.

”Am decis ca Parteneriatul nostru să fie mai puternic, mai bun, mai durabil”, punându-se un mai mare accent pe cooperarea economică, a mai spus Iohannis. 

Reamintind că legătura transatlantică stă la baza civilizației occidentale, șeful statului a subliniat că NATO si UE nu trebuie să fie în concurență, ci trebuie să colaboreze, pentru a face și NATO și Europa mai puternice. 

La rândul său, președintele Donald Trump a declarat că România este ”un prieten atât de bun al SUA”, cele două țări având multe valori comune.

Referindu-se la Parteneriatul Strategic, Trump a evocat aspectul economic. Liderul de la Casa Albă a reamintit și de angajamentul Bucureștiului de la creștere cheltuielile de apărare la 2% din PIB, exprimându-și speranța că și alți aliați îi vor urma exemplul.

Totodată, el a evocat lupta împotriva terorismului și acțiunea mai multor țări împotriva Qatarului, care ar susține terorismul. 

+++

"Sunteți un aliat adevărat, o țară minunată și avem o relație minunată, iar această relație tocmai a devenit și mai bună", a spus Donald Trump, potrivit HotNews.ro.

"Este o mare plăcere și o onoare să mă aflu aici. Aștept cu nerăbdare să discutăm despre Parteneriatul nostru", a afirmat Klaus Iohannis.


+++

Anterior, președintele României a avut o întrevedere, la Departamentul de Stat, cu șeful diplomației americane, Rex W. Tillerson.

”Întrevederea a prilejuit o discuție aprofundată despre cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, cu accent pe posibilitățile de acțiune comună de natură să aducă valoare adăugată, în special din punctul de vedere al securității regionale. Președintele României a evidențiat, în context, faptul că una dintre prioritățile-cheie pentru politica externă a României rămâne întărirea relației transatlantice, fiind un stat care este dedicat în egală măsură proiectului european, cât și Parteneriatului Strategic cu SUA”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Iohannis și Tillerson au căzut de acord că este necesară întărirea ritmului de consultări pe teme specifice, în special cu privire la regiunea Mării Negre.

”O atenție specială a fost acordată obiectivului întăririi cooperării economice și tematicii securității energetice din regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puțin dependente state din acest punct de vedere, cu potențial de a deveni, pe baza resurselor din platoul continental al Mării Negre și prin proiecte de interconectare, furnizor regional”, mai precizează Administrația Prezidențiale.

În cadrul întâlnirii, Klaus Iohannis a prezentat evaluarea sa cu privire la situația de securitate pe Flancul Estic al NATO.

La rândul său, Rex Tillerson a mulțumit României pentru soliditatea angajamentului său ca partener strategic al SUA, dar și ca Aliat NATO, recunoscând importanța vitală a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.

De asemenea, secretarul american de stat a exprimat aprecierea deosebită pentru progresele semnificative înregistrate de România în lupta anti-corupție și în sprijinul statului de drept, putând fi considerat un model în regiune.

Totodată, el a exprimat angajamentul său pentru extinderea Parteneriatului Strategic cu România.