Șefa DNA susține că procurorii de la sucursala teritorială Ploiești au acționat legal. Kovesi acuză o campanie, un festival al inculpaților disperați. O conferință de presă de aproape două ore.

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a declarat într-o conferință de presă că a solicitat DNA Ploiești un raport, după apariția în spațiul public a unor informații legate de posibila falsificare a unor probe dintr-un dosar de corupție.

„Procurorii din DNA nu falsifică probe. Procurorii din DNA respectă legea când administrează probe”, a spus Kovesi.

Ea a precizat că este în curs o verificare a Inspecției Judiciare. „Orice abatere de administrare judiciară se analizează de Inspecția Judiciară. Așteptăm să vină Inspecția Judiciară”, a spus șefa DNA.

Kovesi spune însă că nu este întâmplătoare apariția unor asemenea informații în spațiul public.

„Tot ceea ce facem noi în DNA este verificat tot timpul, dacă o probă nu este corect administrată de procurori, va fi anulată de judecători. Noi avem un dublu control - din partea judecătorilor, precum și a inspecției judiciare”.

„Inculpatul Cosma a avut calitate de martor în 12 dosare. Din proprie inițiativă, a formulat denunțuri cu privire la acte de corupție. După pronunțarea sentinței de condamnare (fără a fi decizie definitivă, ci în primă instanță), aceștia au început să facă demersuri pentru o pedeapsă mai mică”.

„Vineri, 9.02.2018, persoane din anturajul inculpaților condamnați s-au prezentat la sediul DNA Ploiești cu amenințarea că vor difuza materiale trunchiate. Procurorii nu au cedat, pentru că știau că au respectat legea”. 

„Justiția este sub un asalt și nu de ieri, de alaltăieri, ci de peste un an. Ne atacă inculpați condamnați, inculpați anchetați, oameni cu bani care încearcă să ne decredibilizeze”, susține șefa DNA.

„Nu am venit să îi răspund lui Vlad Cosma sau altor inculpați. Am venit să răspund cetățenilor cinstiți care au acum întrebări. Repet: nu răspund inculpaților”.

„DNA nu e un om, e o instituție. Acest atac nu e despre Kovesi, ci despre procurorii care și-au făcut treaba. Vizează îngenuncherea statului și umilirea cetățenilor români. Vlad Cosma avea calitate de martor protejat în dosarul respectiv. În astfel de situații martorul primește o altă identitate. Este o procedură legală iar procurorii au procedat legal. Ulterior, după ce singur și-a dezvăluit calitatea din dosar, a fost dispusă ridicarea calității de martor protejat”.

„Este un festival al inculpaților disperați. Uitați cine ne atacă: oameni cu bani, cu posibilități, care au probleme penale”, a mai spus Kovesi.

„Eu nu sunt aici ca să fiu simpatică”.

„Nu a fost înregistrată nici o solicitare din partea Ministerului de Interne, vom răspunde instituțional. Îi voi răspunde doamnei Dan instituțional. Atunci voi putea face public răspunsul.  Nu cunosc ce motive a avut la bază. Nu știu ce decizie voi lua până nu văd motivele”, a spus Kovesi legat de anunțul lui Carmen Dan că va cere încetarea delegării polițiștilor de la DNA Ploiești.

„Nu am văzut niciun proiect oficial de comasare a DNA cu DIICOT. Mi-e foarte greu să fac speculații pe ceva ce nu este oficial”.

Ea a spus că nu are de gând să își dea demisia pentru că nu consideră că ar fi greșit.

„Asistăm la un festival al inculpaților... Acest atac vizează îngenuncherea statului român și umilirea cetățenilor români”.

Antena 3 și România TV au difuzat duminică seară înregistrări furnizate de fostul deputat Vlad Cosma din care rezultă că i s-ar fi cerut să planteze probe pentru un dosar vizându-i pe Sebastian Ghiță și Victor Ponta.

Vlad Cosma are calitatea de martor în 12 dosare, a explicat Kovesi. El a fost condamnat într-un alt dosar pentru trafic de influență, iar recursul la Curtea Supremă are termen de judecată săptămâna viitoare. Potrivit procurorului-șef al DNA, Vlad Cosma a încercat să negocieze cu procurorii pentru o pedeapsă mai mică.

Pe de altă parte, Kovesi a spus că Vlad Cosma a venit din proprie inițiativă să facă denunțuri, dar a adăugat că nu poate preciza în ce dosare au fost făcute aceste declarații, pentru că sunt încă în lucru.