Liderul PSD a primit sprijinul CEX pentru a continua în fruntea partidului și a Camerei Deputaților. Dragnea a ieșit cu un discurs războinic, anunțând zdrobirea statului paralel.

UPDATE

Întrebată dacă s-a decis modificarea codurilor penale prin Ordonanță de Urgență sau prin procedură parlamentară, Gabriela Firea a declarat: ”Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a experților în domeniul juridic, a colegilor parlamentari și miniștri și se va lua o decizie în acest sens”.

+++

După încheierea ședinței CEX, Liviu Dragnea spune cum a fost ”târât” în dosarul în care a fost condamnat: ”Ieri am asistat la o execuție în masă. A trebuit să fie condamnați 9 oameni ca să se justifice condamnarea mea”.

Dragnea susține că i s-a cerut în unanimitate să nu aibă o abordare personală a situației, pentru că mai importante decât el sunt stabilitatea țării și a guvernării, precum și cea a partidului: ”Riscul e uriaș ca PSD să se destructureze”.

Liviu Dragnea anunță că va continua lupta pentru destructurarea ”sistemului ocult” și pentru normalizarea justiției: ”Mi-am dat seama că acel miting (al PSD din 9 iunie) va contribui la condamnarea mea”.

Statul paralel va fi zdrobit, afirmă liderul PSD, care își cere iertare pentru că s-a lungit atât de mult modificarea codurilor penale. El le-a mai cerut scuze ”miilor de români” care stau în pușcărie pe baza unui articol neconstituțional. 

S-a dovedit greșită ”abordarea mea corectă” de adoptare a codurilor în Parlament, toate legile sunt atacate, retrimise pentru a nu se mai pune în practică. 

Dragnea anunță că nu renunță la nicio funcție: ”Am decis să fim mult mai fermi și mult mai radicali cu tot ceea ce trebuie să facem”.

”Rămân la conducerea PSD pentru a duce toate aceste lucruri la capăt, și le voi duce. Rămân și în conducerea majorității parlamentare împreună cu domnul președinte Călin Popescu Tăriceanu. Nu va trece moțiunea de cenzură, în schimb și eu, și colegii mei am decis astăzi să fim mult mai fermi și mult mai radicali cu tot ceea ce trebuie să facem. Nu mă sperie nici Iohannis, nici Hellvig, nici Pahonți, nici Kovesi, nici Băsescu, nici Ponta, nici Oprea, nici alții. Obiectivele la care m-am angajat și pentru care mi-am asumat responsabilitatea rămân aceleași și împreună cu colegii mei le vom duce la capăt”, a avertizat Liviu Dragnea.

După declarație, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au plecat fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor.

+++

Cu lacrimi în ochi, ministrul Fondurilor Europene, Rovana, Plumb s-a declarat afectată de situația lui Dragnea: "Sunt afectată pentru că, înainte de a deține orice fel de funcție, înainte de a vorbi de responsabilitate, sunt om. Și așa am fost educată".

”Susțin în totalitate ca președintele Liviu Dragnea să continue efortul de a putea guverna bine și de a putea face lucruri bune. Nu mi-aș fi dorit și nu aș fi crezut ca după 28 de ani de la Revoluție să trăim momente în care ura să fie atât de puternică și atât de vizibilă. Respect democrația, respect dreptul la protest, dar nu pot să cred că pot exista atitudini de bucurie, de cântec, de dans față de necazul unui om”, a spus Rovana Plumb, adăugând că ea crede în nevinovăția lui Dragnea.

Înainte de ședința Comitetului Executiv, mai mulți social-democrați s-au dus în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților. Ședința CEX ar fi trebuit să înceapă la ora 16:00, dar discuțiile informale din biroul lui Dragnea au durat mai mult. În cele din urmă, ședința CEX s-a ținut în biroul liderului PSD.

Liviu Dragnea a avut o discuție cu Gabriel Vlase, pentru a-l convinge să nu accepte șefia SIE. Nu se știe deocamdată dacă Vlase - un apropiat al fostului premier Mihai Tudose - a acceptat sau nu solicitarea lui Dragnea.