Comisia specială privind legile justiției a reluat joi discuțiile pe proiectul PSD-ALDE de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Pe agendă se află UNJR privind o secție pentru investigarea judecătorilor și procurorilor.

O nouă ședință a Comisiei va avea loc luni, de la ora 10:00.

***

Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a aprobat înființarea secții speciale care să-i investigheze pe magistrați. Procurorul-șef al acestei Secții va fi numit de plenul CSM. Tot plenul CSM îl va revoca. Propunerea a aparținut UNJR. Numărul maxim de posturi din cadrul Secției - 20: 8 procurori și 12 personal auxiliar.

***

Membrii Comisiei au votat amendamentul UNJR si AMR privind introducerea concursului la intrarea în DNA: "Direcția Națională Anticorupție se încadrează cu procurori numiți prin ordin al procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, la propunerea sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in urma concursului organizat in acest sens, în limita posturilor prevăzute în statul de funcții, aprobat potrivit legii".

***

Un amendament propus de Guvern și însușit de PSD prevede că DNA nu va mai putea înființa servicii teritoriale, servicii, birouri și alte compartimente de activitate fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

***

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) va trebui să eleboreze anual un raport de activitate pe care să-l prezinte ministrului Justiției și CSM.

***

"Modificarea legilor justiției în contextul în care îl vedem cu toții, aceste condiții improprii și fără studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar putea produce, va bulversa în mod sigur justiția românească. Acest aspect se vede de către orice persoană de bună credință, nu trebuie să fie mare jurist pentru a înțelege aceste lucruri, dar se pare că dorința de a pune sub control justiția este mai puternică decât rațiunea”, a declarat Procurorul general, Augustin Lazăr.

***

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că a văzut la televizor cum unul dintre liderii USR a mulțumit, miercuri, protestatarilor care au venit la Parlamentului, fapt care i-a amintit cum în 1990, deși nu i-a chemat, Ion Iliescu le-a mulțumit minerilor veniți să apere statul de drept, scrie Mediafax.

"Eu am ieșit pe jos (din Parlament - n.r.). Când am trecut pe lângă un vicelider al grupului USR și auzit ce se întâmplă în stradă, mi-a spus: <<Ăștia sunt protestatarii pașnici, dar nu noi i-am chemat>>. Am ajuns acasă, am pornit televizorul, am văzut o imagine în care vine grupul USR cu telefoane aprinse, apoi intervenția unui lider a acestui grup care a mulțumit protestarilor. Eu mi-am adus aminte de iunie 90 când, deși nu i-a chemat, Iliescu le-a mulțumit minerilor că au venit să apere statutul de drept”, a spus Marton Arpad.

***

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) propune ca în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să se înființeze Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție care are competența de a efectua "urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii".

Președintele UNJR, Dana Gîrbovan, apără propunerea controversată, susținând că Secția specială pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori e "total protejată de orice decizie a vreunui om politic".

 

"Contrar tuturor sloganurilor pe care le-au vehiculat unii și alții din politică sau presă că prin această secție Justiția va fi capturată de politic, se poate vedea că această secție este total protejată de orice decizie a vreunui om politic. Dacă numirile în poziția de procuror general sau procurori șefi direcții sunt făcute cu vădit aport politic (propunerea e făcută de ministrul Justiției, iar numirea de președinte), în cazul acestei secții numirea procurorului șef se face de către plenul CSM. De asemenea, tot plenul CSM numește și procurorii care vor activa în această secție. Numirea se face în urma unei proceduri total transparente, incluzând un interviu transmis în direct. Baza de selecție este dintre procurorii cu 18 ani vechime, cu minim grad de curte de apel. Vechimea și gradul vor aduce plus de profesionalism și experiență. În evaluarea acestora va conta activitatea anterioară, inclusiv numărul de achitări, restituiri, condamnări, modul în care și-au condus anchetele",

a scris pe Facebook Dana Gîrbovan.

"Aseară, la ora 12:30, o parte dintre membrii comisiei am primit pe email o serie de amendamente propuse de UNJR privind înființarea unei secții speciale de anchetă a magistraților în cadrul Parchetului General. Potrivit acestor amendamente, competența DNA în cazul în care în fapte de corupție sunt implicați magistrați este evaporată. Este o lovitură care se încearcă la adresa competenței DNA", a spus Predoiu, la Palatul Parlamentului, înainte de a începe ședința Comisiei parlamentare, scrie Agerpres.

PNL se va opune acestei inițiative și va cere ca "în jurul mesei de ședință să existe toți reprezentanții sistemului judiciar".

"E inadmisibil ca la 12:30 noaptea să primim amendamente care nu au fost comunicate, nu au fost dezbătute, nu e o premisă foarte bună pentru această dezbatere", a spus Predoiu.