Ministrul fondurilor europene a declarat pentru EurActiv.ro că instrumentele financiare vor avea efect de multiplicare de 1,5 miliarde euro/ Inițiativa pentru IMM a Uniunii Europene: 100 milioane euro buget, gestionate printr-un program separat.

Despre strategia pentru „salvarea” fondurilor 2007-2013 care au mai rămas, în paralel cu lansarea noilor programe:

  • „Strategia constă într-o ierarhizare a priorităților. Prioritatea numărul unu a mandatului meu este ridicarea întreruperilor de plăți pe cele trei programe din perioada actuală, pentru a evita suspendarea lor, ceea ce ar fi implicat un risc reputațional, cu posibile consecințe și asupra programelor 2014-2020.
  • Am luat toate măsurile necesare, în luna iulie toate cele 3 programe sunt în proceduri de audit efectuate de autoritatea națională. Concluziile vor fi înaintate către Comisia Europeană și dacă aceasta consideră, va veni la rândul său în audit. Cel mai probabil la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august vom avea misiuni din partea auditorilor Comisiei Europene. Aceasta a fost principala prioritate. 
  • În paralel, sunt depuse eforturi pentru aprobarea programului de Infrastructură Mare. Sperăm ca săptămâna viitoare să avem o veste bună; am luat toate măsurile necesare pentru a putea atrage toți banii din perioada 2007-2013. Absorbția este aproximativ 59% la nivelul de sume aflate „în casă”, care urmează a fi plătite beneficiarilor și vor fi declarate la Comisia Europeană după ridicarea suspendării programelor. Rămânem cu dezideratul de absorbție între 65 și 80%, până la sfârșitul acestui an. 
  • Ceea ce nu s-a explica foarte clar este că România se află la primul exercițiu de acest gen. Spre exemplu și în Polonia, la primul exercițiu financiar, după lupte puternice abia au ajuns la un nivel de 65%. ”

Instrumentele financiare: 450 milioane euro, cu efect de multiplicare de 1,5 miliarde euro

  • „În 2007-2013 a fost aplicat un singur instrument, JEREMIE, și a avut rezultate pozitive: peste 3700 credite acordate, cu valoare de 400 milioane euro. Acest tip de instrumente reprezintă o prioritate, este și una din solicitările Comisiei Europene.
  • În aprox 2 săptămâni vom avea întâlniri cu mediul bancar și tot atunci urmează să venim cu un act normativ în Guvern prin care vom detalia instrumentele financiare în cadrul fiecărui program. Pot să vă spun că în ceea ce privește Inițiativa pentru IMM-uri se află în semnare la Ministerul Finanțelor Publice memorandumul pentru alocarea a 100 milioane de euro, care, cu acceptul colegilor de la Ministerul Dezvoltării vor fi gestionate printr-un program separat. Se va creea o Autoritate de Management care va gestiona aceste fonduri.
  • Vor mai fi alocate aproximativ 130 milioane euro pentru POCU. Programul Operațional Competitivitate va benficia și el de aceste instrumente.
  • În total, 450 milioane euro, cu efect multiplicator de 1,5 miliarde de euro.”

Noul sistem electronic pentru comunicarea exclusiv online între beneficiari și autorități, „scos pe piață” pentru testare 

  • Sistemul electronic prin care se va desfășura exclusiv relația între beneficiari și autorități „reprezintă un alt obiectiv al acestui mandat”
  • În ceea ce privește POCU, noul sistem electronic a fost livrat vineri de către STS către Autoritatea de Management, se află în testări săptămâna aceasta aceasta și spre sfârșitul săptămânii viitoare va fi lansat în testare și către public.
  • Reprezintă un instrument pentru debirocratizare; el va reprezenta și o modalitate de control, de gestiune și utilizare a banului public. Știți că POSDRU a avut nenumărate probleme privind plata cumulată a experților, suprapunerile între proiecte, acest instrument nu va mai permite aceste deficiențe care ne-au adus la întreruperi de plăți, fiind pusă sub semnul întrebării capacitatea de control a Autorităților de Managament.
  • Este un instrument clar prin care fiecare beneficiar va fi identificat cu date personale. Practic, este un element de simplificare fiindcă comunicarea cu beneficiarii, în relație cu Organismele Intermediare și Autoritățile de Management se va realiza exclusiv online. Desigur, beneficiarul va avea obligația de a păstra documente suport, tipărite, dar comunicarea va fi online. 
  • Putem să-l oferim către piață pentru a fi testat. Se va aplica treptat și pe clelalte programe, următorul fiind cel de Asistență tehnică, fiind de complexitate mai redusă.”

Procesul de obținere a acredității Autorităților de Management pentru noile programe, fără de care Comisia Europeană nu va rambursa plățile pentru România:

  • Ne-am asumat împreună cu termenul cu autoritatea de audit termenul de 30 iunie. Ulterior, am prelungit până la 20 iulie pentru a avea și noi capacitatea de a controla de la nivelul conducerii Ministerului ce a fost elaborat la nivelul AM.
  • Între 20 iulie și 1 august vom livra aceste documente, urmează 2 luni în care Autoritatea de Audit evaluează, iar în a treia lună ar urma să primim observațiile și să efectuăm remedieri acolo unde este cazul. 
  • Nu vorbim doar de o reacreditare ci și despre metodologii noi impuse de regulemantele europene, precum riscul de fraudă, de conflict de interese. Acestea sunt lucruri pentru care vom avea toleranță zero. Această luptă împotriva corupției în utilizarea fondurilor europene continuă, iar pe sistemul 2014-2020 vom crea aceste bariere: fie prin aceste proceduri, fie prin sistemul electoronic deja detaliat sau alte instrumente. De exemplu, sistemul Prevent, realizat de Agenția Națională de Integritate, care este finalizat, sau instrumentul Arachne al Comisiei Europene.
  • Toate trebuie incluse în aceste proceduri, reprezintă și un element de credibilitate în raport cu Comisia Europeană. Deci undeva în luna octombrie ar putea avea loc acreditarea.
  • Însă, nu este nepărat o problemă pentru România: proiectel pot fi demarate, plățile efectuate, însă până vom declara aceste sume Comisiei Europene trebuie să avem acest pachet acreditat.