Afirmația a fost făcută de șeful diplomației la reuniunea informală (Gymnich) a miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, desfășurată la Sofia, în perioada 15-16 februarie.

În cadrul reuniunii au fost abordate teme de actualitate de pe agenda europeană și internațională, precum Siria, Balcanii de Vest și Coreea de Nord. 

Potrivit MAE, discuția principală a fost alocată Balcanilor de Vest, prioritate a Președinției bulgare a Consiliului UE.

Participanții au exprimat sprijinul general pentru perspectiva europeană a regiunii, ”văzută ca un angajament ferm din partea Uniunii în favoarea sprijinirii substanțiale a procesului de reforme, vizând în principal consolidarea statului de drept, cooperarea consolidată în materie de securitate și migrație, dezvoltarea economică și socială, conectivitatea în domeniile transporturilor și energiei, agenda digitală, reconcilierea și relațiile de bună vecinătate”.

Totodată, au fost abordate și aspecte legate de organizarea summit-ului informal privind Balcanii de Vest, ce va avea loc la Sofia, la 17 mai. 

Teodor Meleșcanu a evidențiat interesul României pentru continuarea politicii de extindere, ”obiectiv ce va fi urmărit cu perseverență în perioada următoare, având în vedere că figurează printre prioritățile pe care România le va promova în cadrul primului mandat în calitate de Președinție a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019”.

Ministrul de Externe a exprimat speranța că anii următori vor marca ”un avans substanțial” în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor asumate și continuarea proceselor de reformă în statele din Balcanii de Vest, asigurând astfel o apropiere progresivă de Uniunea Europeană bazată exclusiv pe propriile merite, îndeplinirea criteriilor de aderare și conformarea la prevederile Tratatului Uniunii Europene.