Președintele Klaus Iohannis le-a cerut celor din coaliția PSD - ALDE, dar și celor de la UDMR să termine cu ''țopăiala fiscal-bugetară'', subliniind că românii trebuie să aibă garanția că Guvernul apără și promovează statul de drept.

''Stimați pesediști, aldiști, udemeriști, în numele românilor vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară. Taxa de solidaritate. (...) Fiți solidari cu românii și guvernați responsabil. Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernați în așa fel încât românii să aibă garanția că Guvernul României apără și promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanței 13. Vă rog să faceți tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noștri din NATO, din Uniunea Europeană, aliaților noștri că suntem oameni serioși, că suntem o țară serioasă, cu toate sincopele politice, și că știm să ne respectăm angajamentele'', a spus Klaus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Mihai Tudose, scrie Agerpres.

Șeful statului a făcut un apel către noul Guvern să respecte angajamentul potrivit căruia se alocă 2% din PIB pentru Apărare.

"Dovediți că știm să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, așa cum am promis aliaților NATO. Dovediți că suntem capabili să ținem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiții publice și private, să avem în continuare creștere economică, așa cum ne-am angajat față de partenerii din Uniunea Europeană. Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima! Eu mi-o doresc, românii și-o doresc și pot doar să sper foarte tare că și dvs vă doriți același lucru. În acest sens, încă o dată: succes!", a încheiat președintele Klaus Iohannis.

Despre OUG 13:

Șeful statului a subliniat că moțiunea de cenzură prin care coaliția PSD — ALDE și-a demis propriul guvern este o noutate în spațiul european: "Moțiunea de cenzură prin care ați demis propriul guvern este și asta o noutate în spațiul democratic european. Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alții care au avut mandate mai scurte. După părerea mea, fostul guvern rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanță 13, iar coaliția PSD — ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul guvern".

Despre schimbările din programul de guvernare:

"Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliția cu un nou guvern și, surpriză, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunță pentru români, noi impozite, după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunță contra măsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veți mai putea merge în fața românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat, este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare dorește în Parlament, dacă obține votul de învestitură, guvernul se va apuca de treabă, dar în șase luni schimbăm de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranță induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil nu știu, nu am văzut calcule", a avertizat Klaus Iohannis.

+++

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile și 102 împotrivă. Votul a fost secret, cu bile.

Membrii guvernului vor depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, la ora 19:00.

*** 

Un număr de opt parlamentari PSD nu au fost prezenți la votul privind învestirea Guvernului Tudose, printre care și Victor Ponta și Liviu Pleșoianu, care au anunțat că nu vor susține acest Executiv, scrie News.ro.

***

Pe Facebook a fost anunțat un protest cu începere de la ora 19:30, în Piața Victoriei: "Nu vă mai suport! Hoția și minciuna=program de guvernare".

***

"E un guvern care produce șoc și groază", a declarat Traian Băsescu, anunțând că PMP nu va vota Guvernul Tudose.

Liviu Dragnea: 

  •  e un lucru bun faptul că o majoritate și-a înlocuit propriul guvern. Parlamentul e mai puternic și a revenit pe locul pe care-l merită în raport cu Executivul.
  • Grindeanu a început să rateze unul după altul termenele din programul de guvernare.
  • salariile românilor să se apropie cu viteză de cele ale europenilor.
  • e important să se dea drumul la finanțarea prin PNDL2. 
  • Mihai Tudose e un manager bun, rămâne s-o demonstreze, sper ca acest guvern să fie mai eficient.

***

Plenul s-a reunit pentru a valida Guvernul Tudose.

PNL a cerut și audierea vicepremierului fără portofoliu Marcel Ciolacu.

"Guvernul Grindeanu a dus lucrurile într-o direcție bună, dar nu e de ajuns", a declarat Mihai Tudose, adăugând că i s-a spus să transforme frâna pusă de Guvernul Grindeanu în accelerație.

El a mai spus că România are nevoie de un guvern nerelaxat, în stare de alertă, de efort permanent, astfel că guvernul său va munci non-stop. 

Tudose a susținut că justiția va fi un domeniu important al guvernării și că totul trebuie să plece de la respectarea legii fundamentale si ale deciziilor CCR. 

***

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, liderii PSD și ALDE s-au reunit într-o ședință, după nemulțumirea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, care nu ar  fi fost consultată asupra modificărilor fiscale prevăzute în noul program de guvernare.
***

După audieri, Șova a repetat în fața ziariștilor: "Am aflat (că Boris Golovin este spion rus — n.r.) în timpul derulării contractului cu el. În 2006-2007 am început afacerile cu el, țin minte că eram înainte de intrarea în Uniunea Europeană, iar planul său era să înceapă să producă autocare în România ... După ce a eșuat proiectul privind producția, au rămas firmele spânzurate acolo, știți că este mai greu să desființezi o firmă decât să o înființezi. Aștept ca prin efectul legii să se întâmple acest lucru, dar, până atunci, rămân prizonierul acestei informații pe care nu am ce face decât să o duc cu demnitate și să răspund când sunt întrebat despre acest subiect", scrie Agerpres.

***

Lucian Șova, avizat în Parlament ca ministru al Comunicațiilor, despre relația de afaceri cu Boris Golovin, fost ofițer în spionajul armatei ruse: "Nu am mai vorbit de 10 ani și fiți siguri că nu mint la câte mandate de interceptare am avut".

Întrebat când a aflat că Golovin a lucrat în spionajul armatei ruse, Șova a răspuns: "Am aflat la câteva luni și nu că e, ci că a fost. Și odată ce niște servicii au fost desființate și că nimeni nu l-a închis, nu l-a condamnat la moarte, nu l-a arestat nici în România, nici în altă parte și călătorește pe toată planeta ... Am aflat (că Golovin a fost ofițer în spionajul armatei ruse) în timpul derulării contractului de colaborare cu el. Am început colaborarea în 2006-2007, știu că era înainte de aderarea României la UE, iar planul său era să înceapă să producă autocare în România. Există în presa vremii reflectat momentul, au fost câteva manifestări la Romexpo, în care au prezentat astfel de vehicule, iar eu - pricepându-mă în domeniul transportului rutier am fost contactat să asigur promovarea din perspectiva relației cu mediul de afaceri", scrie HotNews.ro.

Audierea lui Tudorel Toader:


Audierea lui Petre Daea: 

  • am venit cu același program de guvernare, cu aceleași măsuri.
  • am primit o sarcină de la Liviu Dragnea: preluarea la Ministerului Agriculturii a liceelor agricole.
  • nu intru în categoria celor care seara critică oaia și dimineața mănâncă brânza.
  • Petre Daea le spune parlamentarilor că încă se lucrează la colectarea de probe în ceea ce privește calitatea produselor din Europa de Est în comparație cu cele din Occident. 


***

Adrian Țuțuianu a primit aviz favorabil pentru Ministerul Apărării: "Sunt ambițios și vreau să las urme pe unde trec".

Jurnaliștii l-au întrebat în legătură cu competența sa pentru acest post, Țuțuianu replicând că e important să știe carte, iar el știe. El a mai adăugat că a urmat un curs la Colegiul Național de Apărare, "care m-a pus în temă cu lucrurile principale".

Adrian Țuțuianu a mai explicat că un ministru trebuie să știe să gestioneze un buget, resursele umane și materiale ale instituției, să știe obiectivele și să urmărească îndeplinirea lor.

***

Mircea Titus Dobre, propunerea PSD la funcția de ministru al Turismului, validat joi de Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă și privatizare, respectiv Industrii și servicii din Parlament, a precizat că voucherele de vacanță pentru bugetari vor fi acordate în acest an.


"Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu. Am o experiență de 40 de ani și cred că pot să mă descurc în condiții foarte bune", le-a spus Teodor Meleșcanu parlamentarilor comisiei, după ce a fost chestionat cu privire la calitățile care îl recomandă pentru a rămâne în fruntea Ministerului de Externe, mai ales după rezultatele evaluării făcute de conducerea coaliției de guvernare, scrie Mediafax.

Meleșcanu a explicat că politica externă nu se face "de pe o zi pe alta" și că prevederile din programul de guvernare reprezintă direcții de acțiune, nu "măsuri specifice".

"Capitolul de politică externă din program este un capitol care indică direcții de acțiune strategică. Nu e vorba de măsuri specifice într-un fel sau altul. Direcții strategice pe care va trebui să le urmăm și pe care le-am urmat. Specificitatea relațiilor internaționale este că lucrurile nu se realizează singure, numai cu un singur partener, ci te relaționezi cu alți parteneri care trebuie să vrea și ei și să fie de acord și nu se face de pe o zi pe alta. Durează foarte mult în timp", a mai spus Meleșcanu.


Ministrul propus pentru IMM Ilan Laufer a fost întrebat de fotografiile în care apare la bustul gol: "Eram în timpul meu liber. Era acum cinci ani... mi s-a părut ceva chiar foarte mișto, nu regret".

"Cred că e o realizare", a mai spus Laufer, chestionat de jurnaliști care i-au reamintit de criticile lui Liviu Dragnea în momentul în care Dacian Cioloș l-a propus pentru conducerea Ministerului Sănătății pe Andrei Baciu, care a pozat în lenjerie intimă.

***

Toți miniștrii audiați până acum au primit aviz pozitiv. Dat fiind că PSD-ALDE au o majoritate confortabilă, audierile sunt doar o formalitate și se desfășoară într-un mod superficial. Din acest motiv, în semn de protest, PMP a decis să se retragă de la audierile din comisiile de specialitate, a anunțat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților.

***

Audierile în comisii au început la ora 8:00 și ar trebui să se încheie la ora 14:00, pentru a se putea reuni plenul în cursul după-amiezii în vederea validării noului Executiv.

Fiecare ministru are la dispoziție 30 de minute pentru a-și prezenta programul și pentru a răspunde la întrebări. Votul din comisii este consultativ, dar obligatoriu pentru a fi validat noul Cabinet în plen.

17 candidați propuși pentru a face parte din Cabinetul Tudose au fost și în Guvernul condus de Sorin Grindeanu.