Societatea civilă și partidele de opoziție participă duminică la un protest în fața Parlamentului față de inițiativa partidelor de la guvernare privind modificarea sistemului electoral. Invocând ploile, Căile Ferate au alunat cursele interne.

UPDATE

Unul dintre organizatori a anunțat că protestatarii vor face o pauză, urmând să vadă reacția autorităților. În caz contrar, s-a decis că următorul protest va avea loc la 28 mai.

+++

Protestatarii solicită retragerea proiectelor de lege privind votul uninominal și cel mixt, întoarcerea ”miliardului” furat din sistemul bancar și lupta împotriva corupției. 

Sute de oameni, au venit în coloane, din diferite localități din țară.

La îndemnul activistului civic Dumitru Alaiba, protestatarii din fața Parlamentului și-au scos cheile din buzunare și au început să zăngănească din ele. Astfel, aceștia le-au arătat deputaților cum va suna lanțurile cătușelor când vor fi arestați, relatează Unimedia.md.

Trenuri anulate, autobuze oprite

Întâmplător sau nu, Căile Ferate din Moldova (CFM) au anunțat, într-un comunicat de presă, că a decis sistarea curselor locale: "Stimați călători!Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile, a ploilor abundente din această seară, întru evitarea oricăror riscuri și asigurarea securității pasagerilor, administrația CFM  a luat decizia de a sista cursele feroviare locale pentru tot parcursul zilei de duminică”.

 Unimedia remarcă faptul că, în luna aprilie, CFM nu a sistat nicio cursă, deși a nins.

Căile Ferate din Moldova au revenit pe parcursul zilei cu detalii, explicând că, "din cauza ploilor abundente, pe segmentul de cale ferată Bender-Chișinău, la kilometrul 1513 și 1526, apele au spălat stratul de pietriș aflat sub liniile feroviare, fapt ce a afectat terasamentul”.

Un grup de 30 de persoane au desfășurat lucrări de restabilire a porțiunilor afectate pe parcursul nopții.

Mai mulți moldoveni au fost indignați de faptul că au fost sistate toate cursele locale, nu și cele internaționale. Pe rețelele de socializare, mai multe persoane spun că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a protestului de la Chișinău. Conducerea CFM neagă orice legătură.

Totodată, câteva microbuze de rută, care veneau spre Chișinău din nordul republicii, au fost stopate de către Inspectoratului Național de Patrulare (INP) în comun cu angajații Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), relatează Ziarul de Gardă.

Potrivit unui pasager care se afla în microbuzul de pe ruta Mândrești (Telenești) – Chișinău, care ne-a trimis imaginile video, polițiștii au stopat 3 microbuze pe care apoi angajații ANTA le-au verificat. După câteva minute, un microbuz care venea de la Bălți a fost lăsat să plece, însă cel de la Mândrești a fost reținut aproximativ 20 de minute, iar șoferul a fost amendat cu 3600 de lei pentru nerespectarea graficului.


Contactat de ZdG, șoferul microbuzului Mândrești – Chișinău, a confirmat că a fost amendat de către inspectorii ANTA, care l-au întrebat ”unde se grăbește” și de unde a luat călătorii. 

”M-au oprit, mi-au controlat documentele, era totul în regulă, toți călătorii erau cu bilete și apoi ei au spus că am încălcat graficul, că am ajuns mai înainte decât era pe grafic, dar acum îs microbuze, nu autobuze vechi cum era înainte când au făcut ei graficul. Mi-au făcut proces de 3600 de lei. M-au întrebat de unde m-am încărcat, de la Mândrești sau de la Telenești. I-am întrebat ce importanță are asta, că microbuzul e pe rută, nu-i la comandă. Poate credeți că am mers mai repede ca să ajung la miting, i-am întrebat. Eu mă duc la gară, nu la miting. Ei au zis că „eiii, iaca și pe noi ne-au scos azi, duminica, la lucru…”. Mai pe scurt motivul a fost că unde mă grăbesc. Eu le-am spus că am mers normal, dacă ar socoti distanța și viteza legală prin localități, ar vedea că nu am încălcat nimic”, le-a povestit șoferul jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă.