Deputații au dezbătut luni moțiunea simplă a PSD la adresa ministrului investițiilor și proiectelor ruropene Cristian Ghinea. Marți, moțiunea depusă după trimiterea PNRR și criticile transmise de Bruxelles a fost respinsă.

UPDATE

Moțiunea a fost respinsă marți. 143 de deputați au votat în favoarea moțiunii și 171 împotrivă. S-a înregistrat și o abținere.

+++

Ministrul Cristian Ghinea și-a apărat activitatea legată de Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) și a aruncat tot felul de ironii la adresa social-democraților. Fostul premier Sorin Grindeanu îi răspunde în aceeași manieră, susținând că a ajuns un ”Clotilde Armand cu burtă”.

Deputatul USR PLUS Ionuț Moșteanu susține că textul moțiunii e plin de minciuni și îi transmite liderului PSD Marcel Ciolacu că românii vor să vadă politicieni, nu politruci care ”mint cum respiră”.

”Cei care ați furat țara 30 de ani, veniți să ne dați nouă lecții”, spune Moșteanu, afirmând că actuala coaliție va moderniza țara.

Deputatul USR PLUS Iulian Bulai i-a reproșat lui Ciolacu faptul că în 30 de ani nu a făcut niciun kilometru de autostradă.

Deputatul PSD Alfred Simonis i-a atras atenția lui Ghinea că și alții s-au crezut infailibili și cu prieteni la Bruxelles și au sfârșit prost.

”Ce fantezii cu cătușe aveți pe la PSD”, ”Simonis, la valută cu tine!”, ”Puteți mâna pe carte și citiți”, ”Dacă maimuța se uită la algoritm și nu înțelege, să știți că problema nu e la algoritm”, a replicat ministrul Ghinea.

+++

"Ce blestem pe această țară ca tocmai cel care a îngropat fondurile europene în 2016 să aibă în pix miliardele de euro promise de Iohannis, pe care să le facă praf!Semnalele sunt clare: fiecare zi cu Ghinea la butoane înseamnă pierderi imense din fondurile europene și scufundarea în abisul austerității. Absorbția curentă este la pământ, Planul Național de Redresare și Reziliență este un dezastru, iar programele din Cadrul Financiar 2021-2027 nu există nici pe hârtie.În fiecare zi, România pierde bani mulți din cauza incompetenței ministrului Ghinea", se arată în textul moțiunii.

”România mai are de absorbit peste 15 miliarde de euro din cadrul financiar 2014-2020! De ce nu-i absorbim? De ce ministrul Ghinea, în loc să se ocupe de proiecte, să luăm acești bani care sunt gratis, pentru care nu plătim dobândă, îndatorează țara cu alte 15 miliarde euro din împrumuturile prin PNRR, pentru următorii 30 de ani? Diletantismul managerial este evident și-n blocarea contractării a peste 3,7 miliarde euro în direcții precum eficiența energetică, racordarea localităților la rețeaua de gaze naturale, infrastructura de apă, selecția deșeurilor sau gestionarea crizei COVID-19”, se mai arată în moțiunea semnată de 82 de deputați PSD.

Votul urmează să fie dat marți.

România a cerut o extindere de trei luni pentru evaluarea PNRR de către Comisia Europeană

Mai mult pe EurActiv »