Mișcarea Nuit Debout s-a născut din protestele față de o nouă lege a muncii. În ultimele săptămâni, sute de tineri francezi se adună în fiecare noapte în Place de la Republique, în centrul Parisului, pentru a discuta despre un nou model de societate.

Și asta se întâmplă în fiecare noapte, timp de câteva ore. Oricine poate lua cuvântul - principiul mișcării este că nimeni nu este lider, scrie Bento.de.

De mult timp, discuțiile nu mai sunt despre Codul muncii: participanții la Nuit Debout se revoltă împotriva guvernului, simțind că nu sunt înțeleși de guvernanți. Revolta lor se îndreaptă și împotriva unei societăți în care nu se mai poate vorbi de bunăstarea indivizilor.

Nuit Debout amintește de alte mișcări de protest din ultimii ani: Occupy Wall Street din New York, mișcarea de protest din Piața Tahrir din Cairo sau Indignados din Spania. Până acum, Nuit Deobut nu a atins amploarea acestora, dar participanții speră ca mișcarea să se extindă.

Ce spun tinerii implicați în Nuit Debout:

Alys Marchi (30 de ani), contorsionistă la circ, și Camille (34 de ani), actriță:

Ne impun tot timpul legi, fără a ne cere părerea – trăim într-o dictatură modernă. De fapt, lumea financiară decide tot. Trebuie, de exemplu, reformat sistemul de învățământ: francezii sunt învățați de la o vârstă fragedă, să nu iasă din linie. Ar trebui să ne inspirăm mai mult din modelul nord-european, în care copiii sunt învățați să fie mai creativi.

Bérénice Bédouin (17 ani), elevă:

Sunt o hippie modernă și visez la o lume mai bună. Societatea noastră se concentrează prea mult asupra lucrurilor materiale. Ar trebui să acordăm mai multă atenție bunăstării interioare. 

De asemenea, trebuie să se facă în cele din urmă ceva în privința deturnării de fonduri. PanamaPapers este doar cel mai recent exemplu - trebuie să ne trezim!

Marc Haussaire (32):

M-am săturat de guvern. Legea muncii a fost doar cireașa de pe tort. M-am săturat de acest sistem în care toate măsurile se iau în favoarea marilor companii mari, pentru, în același timp, sunt ignorate nevoile cetățenilor.

Înțeleg că lumea globală de astăzi funcționează în mod diferit - viața este grea și există o concurență la nivel mondial. Dar, într-o astfel de lume putem exista doar dacă depunem eforturi comune. Nu atunci când guvernul acționează împotriva cetățenilor.

Discutăm aici despre alternative la funcționarea curentă a statului. Scopul este de a face în cele din urmă propuneri legislative concrete.

Reforma Codului muncii

Guvernul vrea să ofere angajatorilor posibilitatea de a concedia mai ușor oamenii și de a reduce costurile. Totodată, reforma va permite angajaților să muncească mai mult de 35 de ore pe săptămână dacă doresc. Vor fi plătiți însă mai puțin.

Executivul de la Paris susține că reforma propusă va pune capăt inegalității actuale de pe piața muncii, unde în ultimul timp tot mai multor francezi li se oferă contracte de muncă pe perioadă determinată.

Majoritatea francezilor susțin o reformă a Codului muncii, dar 70% se opun măsurilor propuse de guvern, potrivit unui sondaj recent publicat de Le Parisien.

Primele proteste au fost organizate pe 31 martie la Paris, dar de atunci mișcarea s-a extins și în alte orașe.

Joi seara, demonstranțiile au devenit violente, manifestanții adunați în Place de la République dorind să plece spre Palatul Élysée pentru a-l întâmpina pe președintele François Hollande, după intervenția sa la postul de televiziune France 2. Polițiștii i-au împiedicat să ajungă la Élysée. Incidente au avut loc și la Nantes, Montpellier și Rennes.

Președintele Hollande a declarat, la France 2, că proiectul de lege "nu va fi retras”, dar se vor putea face modificări în Parlament.