Parlamentarii catalani au votat vineri independența Cataloniei. Executivul spaniol a decis divolzarea Parlamentului regional și alegeri în Catalonia, pe 21 decembrie.

Guvernul de la Madrid a aprobat demiterea întregului Executiv catalan, dizolvarea Parlamentului regional și convocarea de alegeri în Catalonia pe 21 decembrie.

Totodată, conform unui purtător de cuvânt al Ministerului Public, Parchetul General al Spaniei va declanșa săptămâna viitoare o procedură judiciară contra liderului catalan, Carles Puigdemont, pentru ”nesupunere”.

În acest timp, în unele orașe din Catalonia a fost dat jos steagul Spaniei.

+++ 

”În orele următoare trebuie să ne menținem țara în viață. Trebuie să o facem într-un mod pașnic, civilizat și demn, așa cum am făcut și vom face mereu', a spus Puigdemont".

Adresându-se - pe scările din interiorul Parlamentului catalan - celor circa 700 de primari susținători ai independenței și membrilor propriului guvern, Carles Puigdemont a lăudat parlamentarii care mai devreme au făcut 'un pas îndelung așteptat' și pentru care mulți catalani au luptat, scrie EFE, preluată de Agerpres.

***

Cel mai probabil, Curtea Constituțională a Spaniei va declara ilegal votul Parlamentului catalan, iar comunitatea internațională nu va susține un nou stat.

Puigdemont le-a cerut susținătorilor săi să se comporte în mod pașnic. Și premierul Rajoy a făcut apel la calm, dând asigurări că legalitatea va fi restabilită legalitatea în provincie.

Rajoy a declarat că în "peste 40 de ani Spania a devenit o putere economică și Catalonia nu va distruge acest lucru".

El a convocat de urgență o ședință de Guvern pentru a decide următoarea mișcare.
***

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a reiterat faptul că pentru UE există un singur interlocutor: Spania.

***

Senatul spaniol a votat invocarea art. 155 din Constituție, care permite Madridului să preia controlul.

***

În capitala provinciei, Barcelona, mii de oameni sunt în stradă, sărbătorind decizia legislativului.

Rezoluția, adoptată în absența celei mai mari părți a deputaților din opoziție, declară că regiunea devine "un stat independent sub forma unei republici".

70 dintre deputații prezenți au votat în favoarea rezoluției privind independența, iar 10 s-au opus. Parlamentul catalan are 135 de membri.

Anterior votului, premierul spaniol, Mariano Rajoy, explicase că preluarea controlului - permisă de Constituție - este necesară pentru revenirea la "lege, democrație și stabilitate" în Catalonia.

Relațiile dintre Madrid și Barcelona au devenit tensionate, după ce la începutul lunii autoritățile catalane au organizat un referendum privind independența. Guvernul spaniol a ucatalogat consultarea publică drept ilegal.

Și Curtea Constituțională a stabilit că referendumul e ilegal, dar Guvernul catalan a susținut că 90% s-au pronunțat pentru independență. Rata de participare a fost de 43%.

Ce urmează

Senatul spaniol urmează să voteze dacă, pentru prima dată, Madridul va invoca articolul 155 al Constituției, care oferă Executivului posibilitatea de a prelua controlul asupra unei regiuni autonome, în caz de criză.

Dacă senatorii vor vota în favoarea invocării art. 155, Madridul îi va putea concedia pe liderii catalani și va controla finanțele, poliția și media de stat din Catalonia.