Plenul reunit dezbate miercuri un proiect de declarație propus de liderul Senatului privind reafirmarea supremației politice față de toate celelalte instituții publice.

UPDATE

Declarația politică adoptată miercuri de Parlament reprezintă un semnal îngrijorător cu privire la perspectiva pe care Legislativul o are asupra modului în care relaționează cu autoritățile și instituțiile statului, precum și cu societatea civilă, precizează Administrația Prezidențială, într-un comunicat.

"Declarația politică adoptată astăzi de Parlamentul României — a cărei analiză detaliată din punct de vedere juridic pune sub semnul întrebării rigoarea conceptelor și argumentelor—, deși clamează rolul Parlamentului în arhitectura instituțională a statului român, în fapt se constituie într-un semnal îngrijorător cu privire la perspectiva pe care Parlamentul o are asupra modului în care el relaționează cu celelalte autorități și instituții ale statului, precum și cu societatea civilă", se arată în comunicat.

"Adecvarea Parlamentului la realitatea societății românești contemporane implică mai mult decât simpla afirmare a faptului că 'autoritatea sa legislativă este unică și indivizibilă', că el 'beneficiază de un drept exclusiv de a trage Guvernul la răspundere', că este 'singurul reprezentant constituțional al întregii societăți' sau că 'opinia structurată și legală a societății românești este exprimată în mod legitim și cu exclusivitate numai de Parlament' ori că 'Parlamentul asigură legătura constituțională între președinte și societate'. Deteriorarea imaginii publice a Parlamentului și scăderea încrederii cetățenilor în autoritatea care astăzi își reafirmă 'supremația politică față de toate celelalte instituții publice' nu își va găsi soluția prin transferul de responsabilitate asupra președintelui României, CSM sau asupra altor 'agenții ale statului de ordin judiciar sau ținând de sfera siguranței naționale' ori, în ultimă instanță, asupra cetățenilor care îndrăznesc să se exprime liber împotriva unor acțiuni care pun în pericol statul de drept și valori ale democrației”, se mai arată în comunicat.

+++

Proiectul de declarație a fost adoptat cu 203 voturi "pentru" și 94 "împotrivă".

Valeriu Steriu (PMP) propune o amânare a votului pentru a face modificări pe textul declarației, "pentru a-i ridica calitatea". Propunerea a fost respinsă cu 93 de voturi "pentru" și 204 "împotrivă".

Matei Dobrovie (USR): 

  • în cazul OUG 13 cel care a ocolit Parlamentul a fost Guvernul, nu președintele. despre ce discutăm? e o manipulare uriașă, în realitate cei care ocolesc Parlamentul și nu-l respectă sunt din interiorul Guvernului.

 Eugen Nicolicea (PSD), către Traian Băsescu: faceți parte din zoaie, uite cine vorbește.

Traian Băsescu (PMP): 

  • schimb de replici cu liderul Senatului: n-ați înțeles nimic.
  • observ un soi de lașitate, și la domnul Nicolicea, și la domnul Tăriceanu, cei care mă atacă să-mi spună pe nume, ca să pot replica. 

Călin-Popescu Tăriceanu (ALDE) e nemulțumit de unele critici ale colegilor privind unele erori din textul declarației.

  • "Pregătiți-vă pentru ce e mai rău, dar să sperăm că va fi mai bine".
  •  vreau ca România să revină la normalitate.
  • președintele a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor.
  • au existat ingerințe ale instituțiilor de forță ale statului și CSM asupra activității Guvernului și Parlamentului.
  •  președintele reprezintă statul, nu e șeful statului, asta e cu totul altceva.  

Varujan Pambuccian (Minorități): 

  • trebuie regândită Constituția, pentru ca Parlamentul să fie, cu adevărat, organul suprem reprezentativ al poporului.

 Eugen Nicolicea (PSD):  

  • să aducem Parlamentul la "înălțimea care o merită".
  • colegii de la USR contribuie la imaginea proastă a Parlamentului.  
  • e o declarație-explicație pentru că mulți nu citesc Constituția și, când o citesc, nu o înțeleg.
  •  ONG-urile nu sunt reprezentantele poporului, ci doar a unei părți a populației.
  • populația nu e tot una cu poporul.

+++

”Parlamentul nu va mai accepta pe viitor să fie redus la condiția de spectator al unor decizii politice ce se iau după criterii netransparente de către persoane care nu și-au câștigat prin vot dreptul de a decide. Prin această declarație, Parlamentul își reafirmă supremația politică față de celelalte instituții publice și se arată decis să-și exercite cele trei funcții fundamentale cei îi revin prin Constituție", se arată în document.

În declarație se mai precizează că ”modul direct de alegere a presedintelui Romaniei a indus impresia greșită că cel ales este primul reprezentant al națiunii, că ar fi un președinte absolut al românilor, mai legitim și reprezentantiv decât Parlamentul".

În realitate, potrivit declarației propuse de Tăriceanu, Legislativul ar fi ”singurul reprezentant constituțional al întregii societăți”.

”Opinia structurată și legală a societății românești este exprimată în mod legitim și cu exclusivitate de Parlament”, conchide declarația.