Președintele Donald Trump și-a prezentat planul pentru misiunea americană din Afganistan, după 16 ani de la invadarea acestei țări, promițând că talibanii vor fi învinși.

Liderul de la Casa Albă a declarat că nu va mai anunța numărul militarilor dislocați în Afganistan sau vreun calendar al desfășurării acestora, deoarece ar fi "contraproductiv".

El a mai anunțat că va permite forțelor americane să se concentreze pe eliminarea talibanilor și a altor grupuri teroriste din Afganistan.

Potrivit CNN, planul lui Trump are cinci puncte principale: 

  • suplimentarea trupelor

Președintele va permite Pentagonului să suplimenteze numărul trupelor din Afganistan cu câteva mii, dar a precizat că numărul militarilor nu va mai fi anunțat.

"Nu vom vorbi despre numărul trupelor sau despre planurile noastre privind activitățile militare ... Condițiile de la fața locului, nu calendare arbitrare, vor ghida strategia noastră de acum înainte. Inamicii Americii nu trebuie să știe niciodată planurile noastre", a spus Trump.

În prezent, în Afganistan se află circa 8.400 de soldați americani, iar conducerea armatei apreciază că o suplimentare cu câteva mii ar ajuta la rezolvarea actualei situații, în care talibanii recâștigă teren în diverse regiuni din această țară măcinată de un îndelungat conflict intern.

Conform unui oficial american de rang înalt, Trump a dat undă verde Pentagonului pentru a desfășura suplimentar până la 3.900 de soldați.

Aceștia vor avea două misiuni: contraterorism și antrenarea forțelor afgane.

  • mai multă autonomie militară

Conform CNN, poate cea mai importantă schimbare anunțată luni de președintele Trump este mâna liberă dată armatei în vederea eliminării talibanilor și a altor organizații teroriste din Afganistan.

Administrația Obama a impus restricții asupra operațiunilor ofensive americane din Afganistan, după ce forțele afgane au preluat conducerea luptei împotriva talibanilor, o decizie care a provocat nemulțumire printre generalii americani.

"Micromanagementul din Washington nu câștigă bătălii",

a spus Trump, adăugând că va da comandanților militari autoritatea de a acționa în timp real și de a viza teroriștii și rețelele criminale din Afganistan.

"Acești ucigași trebuie să știe că nu au unde să se ascundă", a avertizat Donald Trump.

  • negocieri politice

Scopul final al planului anunțat de Trump este să-i aducă pe talibani la masa negocierilor în vederea găsirii unei soluții politice la conflictul afgan.

Același obiectiv l-a avut și președintele Barack Obama, dar Donald Trump susține că planul său prezintă o diferență esențială în comparație cu cel al predecesorului său: nu există un termen privind retragerea trupelor americane.

"Am spus de multe ori cât de contraproductiv este pentru SUA să anunțe termene privind începerea sau încheierea unor operațiuni militare", a explicat liderul de la Casa Albă, care a recunoscut că, inițial, instinctul lui a fost să retragă trupele, dar lucrurile se văd diferit atunci când ești în Biroul Oval.

Trump a lăsat ușa deschisă unui dialog în vederea ajungerii la o soluție politică, dar, în același timp, și-a exprimat scepticismul în legătură cu venirea talibanilor la masa negocierilor.

  • avertisment la adresa Pakistanului

La fel ca și predecesorii săi, Donald Trump a făcut apel la autoritățile de la Islamabad să renunțe la a mai fi un refugiu pentru teroriști.

Rolul Pakistanului în adăpostirea talibanilor a reprezentat întotdeauna o problemă pentru trupele militare din Afganistan, astfel că Trump a amenințat Islamabadul cu tăierea fondurilor alocate.

"Dăm Pakistanului miliarde și miliarde de dolari și ei îi găzduiesc pe teroriștii cu care noi ne luptăm. Asta trebuie să se schimbe și se va schimba imediat",

a avertizat Trump.

Președintele american s-a referit și la India, explicând că ar putea contribui la eforturile de stabilizare a Afganistanului. El a amintit de comerțul în valoare de miliarde de dolari dintre India și SUA, precizând că Administrația de la Washington dorește ca autoritățile de la New Delhi să ofere mai mult ajutor în Afganistan, în special în ceea ce privește asistența economică și pentru dezvoltare.

  • ucidem teroriști, nu edificăm națiuni

Când Obama a abordat chestiunea războiului din Afganistan, el s-a concentrat pe aducerea trupelor americane acasă. Trump a precizat în mod clar că dorește victoria.

"Trupele noastre vor lupta pentru a câștiga. Vom lupta pentru a câștiga … Ne vom ataca dușmanii, vom elimina ISIS, vom zdrobi al-Qaida, îi vom împiedica pe talibanii să preia Afganistanul și vom stopa atacurile teroriste împotriva Americii”, a spus Trump.

Pe de altă parte, Donald Trump a anunțat că SUA nu vor mai construi democrații în lume, dând satisfacție acelei aripi a susținătorilor săi care pledează pentru izolaționism.

"Vrem ca ei să reușească, dar nu vom mai folosi puterea militară americană pentru a construi democrații în ținuturi îndepărtate sau pentru a încerca să reconstruim alte țări după propria noastră imagine. Acele zile s-au terminat",

a punctat Trump.

"Nu mai vrem să construim o națiune. Vrem să ucidem teroriști", a conchis liderul SUA.