Premierul Florin Cîțu a anunțat că, începând cu 1 iunie, se poate discuta despre mai multe măsuri de relaxare dacă 5 milioane de români sunt vaccinați.

"Este clar că putem vorbi de fără mască pe plajă, fără mască dacă mergem în drumeție, dar putem să vorbim și de facilități pentru persoanele vaccinate: restaurante care pot să ajungă de capacitate 100% la interior pentru persoane vaccinate sau hoteluri pe litoral. Sunt lucruri la care ne uităm. Pot fi și evenimente private deschise doar pentru persoane vaccinate", a spus Florin Cîțu, întrebat la ce măsuri de relaxare ne putem aștepta de la 1 iunie.

Premierul a spus că deocamdată nu se poate vorbi de renunțatul la purtatul măștii în aer liber în orașe. "Aș aștepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mișcă lucrurile. Și în Israel s-a renunțat după ce s-a ajuns la aproape 60% (din populație vaccinată - n.r.). Este clar că acolo este un nivel unde am putea discuta despre așa ceva", a completat Cîțu.

Întrebat dacă există posibilitatea ca operatorii economici de la mare să poată ține deschise localurile toată noaptea, Florin Cîțu a precizat că va avea o discuție cu ei și vrea mai multă responsabilitate din partea acestora.

Premierul a mai declarat că se poate vorbi despre un program mai mare de funcționare pentru operatorii economici doar în funcție de numărul de vaccinări, iar beneficiile vor viza strict persoanele vaccinate. 

Florin Cîțu a completat că toate aceste măsuri vor fi propuse de Comitetul interministerial care lucrează la relaxarea restricțiilor.