Inițial producător de cereale, un întreprinzător agricol din județul Călărași și-a construit și utilat un siloz prin PNDR - Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Proiectul pentru „înființare capacitate de depozitare pentru produse agricole la SC AGROSERV BORCEA SRL”, din Călărași, în esență - construcția și utilarea unui siloz, a fost aprobat în 2012 și peste aproximativ un an și jumătate a fost finalizat. 

„Ne-am încadrat în toate termenele, am colaborat excelent cu furnizorii din Germania, precum și cu constructorii, pe plan local”, a declarat proprietarul firmei Agroserv Borcea pentru EurActiv.ro. 

Proiectul a presupus o contribuție „din buzunar” de peste 1,3 milioane de euro. Pentru a realiza cheltuielile, era însă necesar un credit bancar pe toată valoarea proiectului, adică 2,6 milioane euro.

Deși firma avea un istoric de colaborare cu banca, creditul a fost obținut destul de greu. Oferta finală a fost pentru o linie de tip revolving, cu trageri pe parcurs. „Pentru a obține acest credit a trebuit să schimbăm banca, după ce un funcționar ne-a atras inclusiv atenția că suntem precum o muscă ce vrea să prindă un elefant”, mai spune Rică Stoian.

Înainte de începerea proiectului cu finanțare PNDR, firma lui Rică Stoian se ocupa cu producția de cereale: mai exact, cultură mare (orz, grâu, rapiță, porumb) pe o suprafață de 2.000 de hectare. Acum, Agroserv Borcea are un siloz modern unde se depozitează producția.

Efortul pentru finalizarea proiectului a fost semnificativ: „Am cheltuit 400.000 de euro în plus, pe lângă contribuția oficială, pentru a asigura contrucția și echipamentele în timp util. Am considerat-o o investiție pe care o faci o dată în viață”, mai spune Stoian.

Însă în opinia sa a meritat efortul, dat fiind că acum este asigurată fără probleme depozitarea cerealelor cultivate. Producătorul poate să păstreze un preț mai mare, în condițiile în care nu mai există presiunea vânzării într-un termen scurt. 

Totuși, investiția fiind de valoare mare, creditul bancar consistent, antreprenorul a avut nevoie de o perioadă mai lungă de respiro până să înceapă să se gândească la o nouă investiție. Acum Riscă Stoian a început să se gândească la un proiect pentru achiziția de utilaje. 

Condițiile devin însă mai dificile, cu cât cifra de afaceri încadrează solicitantul în categoria firmelor mari. „Pe noul Program de Dezvoltare Rurală fermele mari sunt dezavantajate. Noi putem primi finanțare nerambursabilă în proporție de numai 50% din valoarea totală, pe când cei mici pot ajunge la 70-80%. Practic, nu suntem încurajați”, spune acesta.