În cea de-a doua zi a Indagra 2017, târgul a fost vizitat de președintele Klaus Iohannis și de liderul PSD, Liviu Dragnea, ”amfitrion” fiind ministrul Agriculturii, Petre Daea, care și-a lansat cu acest prilej programul ”Alege Oaia!”.

”Domnule președinte, doamnelor și domnilor, în primul rând îngăduiți-mi să aduc salutul de respect făuritorilor de hrană, bravilor fermieri și lucrători din agricultură și industria alimentară din toată țara”, și-a început discursul ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Oficialul a reiterat faptul că 2017 este ”un an agricol deosebit”, în care ”bravii noștri fermieri, prin dotarea tehnică și tehnologică, în condiții climatice bune pentru toate culturile - cu mici excepții - cu un comportament corect al instituțiilor statului, definit prin sprijinul subvențiilor acordate la timp, au obținut producții istorice care au dat semnalul potențialului de care dispune România și care trebuie să-l valorificăm”.

În discursul său, ministrul s-a referit de mai multe ori la programul de guvernare.

 

”Prin programul de guvernare punem în operă obiective care răspund la comandamentele vremii”,

a spus Daea, referindu-se la reabilitatea sistemului de irigații.

Nu a uitat nici de sistemul antigrindină, ”realizat de stat prin programul de guvernare”, și nici programul pentru tomate.

”Acordarea la timp a plăților e un obiectiv prioritar al programului de guvernare. Gradul de accesare de 99,04% din Fondul European de Garantare Agricolă și acordarea la timp a subvențiilor este pentru noi o reușită a modului în care fermierii au înțeles să depună cererile la timp și a lucrătorilor din APIA pentru efortul deosebit pe care l-au depus în acest an, făcând din noapte zi și din zilele libere zile lucrătoare”, a declarat oficialul.


Printre problemele pe care vrea să le rezolve, Petre Daea a enumerat fondul funciar, valorificarea producției, schimbul de generații între fermieri, cercetarea și inovarea, răspunsul la schimbările climatice.

Ministrul Agriculturii s-a arătat nemulțumit de faptul că România importă mult și ”uneori de calitate îndoielnică”, iar e”xporturile sunt constituite în mare parte din produse neprelucrate”.

La final, Petre Daea a amintit în treacăt și de reforma PAC.

"Socotim că noi, toți care desfășurăm activitatea în agricultură și industrie alimentară, de la Guvern până la ultimul funcționar, și împreună cu fermierii din agricultura țării, indiferent de sector, trebuie să continuăm programele începute și să ne pregătim țara pentru importanta etapă a Președinției României din 2019 (Președinția Consiliului UE - n.r.) și stabilirea unor obiective clare pentru România în cadrul Politicii Agricole Comune", a spus Petre Daea.

Cerc vicios

Și președintele Klaus Iohannis s-a referit la balanța comercială a produselor agroalimentare.

”România deține a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, suntem în primii 10 exportatori de grâu și porumb la nivel global, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca țara noastră să se impună ca o veritabilă forță în domeniul agricol și alimentar. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie recuperate întârzierile și eliminate unele neajunsuri. De exemplu, în prima jumătate a anului, importurile de produse agroalimentare au fost de aproape 3,5 miliarde de euro, în creștere cu 17% față de anul trecut. Exporturile noastre însă au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste 1 miliard de euro numai din produsele agricole. În această privință, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit subvenții, și importăm produse cu valoarea adăugată ridicată”, a avertizat șeful statului.


Klaus Iohannis s-a referit și la fragmentarea proprietății:

 

”La noi, fermele mici, cu suprafețe sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente, în timp ce, în țările cu agricultură performantă, fermele competitive au în general suprafețe de peste 50 de hectare.Din acest motiv, doresc să văd că Guvernul încurajează fermierii mici și mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi și, astfel, să iasă din capcana agriculturii la scară mică”.

Subliniind că satul românesc poate renaște prin agricultură, el i-a încurajez pe tineri să-și întoarcă fața către agricultură, ”cu optimism, dar mai ales cu interesul economic de a face performanță în agricultură”. 

”Alege Oaia!”

După plecarea șefului statului, Petre Daea și-a lansat campania ”Alege Oaia!”, cu o "chemare" din tulnic și cântece păstorești interpretate de fluierașii de la Vaideeni, "pentru că agricultură înseamnă și cultură", relatează Agerpres.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, primit cu aplauze de către fermieri și vizitatori, a fost luat prin suprindere de un producător de ovine în vârstă de 76 de ani, "țăranul sărac din Vrancea" după cum s-a autointitulat, care l-a certat pentru că nu a făcut nimic pentru ciobanii din zonă pentru a-și putea valorifica lâna, oferindu-i totodată un balot cu "două kilograme de lână și trei kilograme de ciulini". 

"Domnule ministru, veniți în mijlocul nostru pentru că ați venit în Vrancea doar la degustare de vinuri, dar noi vrem să facem un festival din crama țăranului. Nu întreabă nimeni de vinul ăsta. Avem în Vrancea 24.000 de hectare și toate sunt pârloagă. O să mâncăm reziduurile capitaliștilor", a spus producătorul care este și președinte al Cooperativei " Țăranul sărac" și lider de sindicat la Propac. 

Ministrul a precizat că prețuiește foarte mult lâna primită chiar dacă ciulinii par puși cu mâna și a subliniat că o va ține așa până la anul când intră programul MADR privind sprijinul pentru lână. Acesta i-a promis țăranului că va sta de vorbă cu el și atunci îi va arăta lâna curată, pentru că o va curăța cu mâna sa, pentru că are "preocuparea, dragostea și dorința de a o face".

În ceea ce privește campania lansată la Indagra, Daea a explicat că a gândit-o ”pentru crescătorii de ovine și din respect pentru munca pe care o desfășoară în locuri pe care unii nu au ajuns nici măcar cu dorința de a ajunge acolo”.

Ministrul a subliniat că intenționează să facă începând cu anul 2018 piețe de gros pentru crescătorii de ovine din toată țara, astfel încât fermierii să poată să își aducă animalele să le valorifice în condiții sigure. 

Dragnea, la standul Salcia Teleorman

După-amiază la târg a ajuns și președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea.

Deși a stat de vorbă cu crescători de oi mulțumiți, nu au lipsit comentariile ironice de pe margine. ”Uite-l pe Dragnea, are o muscă pe cap!”, a exclamat un cioban venit la târgul din Capitală. O altă remarcă înțepătoare a fost atunci când Dragnea a oprit la un stand cu unelte de pescuit. ”Întrebați pentru Belina?”, a spus un cetățean aflat în trecere, relatează Mediafax.

Dragnea s-a dus și la standul Salcia Teleorman, unde fiul și fiica sa ofereau șorici și mezeluri de porc. 

Despre controversele din jurul acestei firme, aici și aici.