Liderul Senatului, Stanislaw Karczewski, le-a cerut polonezilor care trăiesc în afara țării să informeze autoritățile de la Varșovia în legătură cu “comentariile anti-poloneze” făcute de compatrioți.

Polonezii din diaspora au fost îndemnați de către președintele Senatului să notifice autoritățile despre orice comentarii "dăunătoare” ale compatrioților. Solicitarea a fost făcută prin intermediul unei scrisori trimise ambasadelor și consulatelor poloneze din întreaga lume, relatează NDR, citat de Deutsche Welle.

În scrisoare, polonezilor li se cere să "informeze ambasadele și consulatele despre orice defăimare care ar putea dăuna bunei reputații a Poloniei”.

Potrivit NDR, scrisoarea a ajuns deja la Consulatul General al Polonia din München și urmează să ajungă și la cel din Hamburg.

Potrivit AFP, scrisoarea apare pe site-urile ambasadelor din Paris și Buenos Aires, dar nu și pe site-urile ambasadelor din SUA și Israel.

Nici pe site-ul Ambasadei poloneze de la București nu apare scrisoarea. În schimb, apare, în poloneză și engleză, un anunț despre un nou site educativ - GermanDeathCamps.info - referitor la lagărele de concentrare naziste.

Ambasadorul polonez în Germania, Andrzej Przylebski, a precizat pentru NDR că mișcarea face parte "din sarcinile obișnuite ale reprezentării diplomatice și consulare”.

Inițiativa vine după ce pe 6 februarie președintele Andrzej Duda a promulgat o lege foarte controversată privind Holocaustul, menită să protejeze imaginea Poloniei.

Legea prevede amenzi și pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv în cazul cetățenilor străini, pentru folosirea sintagmei "tabere poloneze ale morții" și pentru sugerarea faptului că națiunea și statul poloneze au fost complice la crimele comise de Germania nazistă.

Legea a fost condamnată, încă din faza de proiect, în termeni foarte duri de SUA și Israel, dar Guvernul de la Varșovia a mers înainte, motivând că trebuie să protejeze reputația polonezilor.