Amenințarea vine în urma declarațiilor cancelarului Angela Merkel care a declarat că acordarea fondurilor europene ar trebui să fie legată de primirea refugiaților. Juncker avertizează că ideea poate diviza din nou Europa.

Uniunea Europeană ar trebui să profite de Brexit pentru a regândi bugetul european, a declarat, în Bundestag, cancelarul german, Angela Merkel.

''Prin distribuția fondurilor structurale, trebuie să ne asigurăm că criteriile de alocare vor reflecta pe viitor angajamentul multor regiuni și municipalități în primirea și integrarea migranților", a afirmat Merkel.

Principalele vizate de declarația lui Merkel sunt țările Grupului de la Vișegrad, care s-au opus de la început primirii de refugiați.

Ministrului polonez pentru Afaceri Europene, Konrad Szymański, a declarat pentru Die Welt că o astfel de măsură ar fi "o greșeală". 

Szymanski a declarat cotidianului german că Varșovia va face tot posibilul pentru a evita un conflict politic privind viitorul cadru financiar multianual, dar că, în niciun caz, nu va accepta o redistribuire a refugiaților după principiul cotelor. Dacă va fi votată o astfel de decizie, ea va "conduce la o adevărată criză politică cu consecințe importante pentru unitatea Uniunii", a avertizat el.

Juncker și-a exprimat dezacordul în legătură cu propunerea lui Merkel, precizând că ar putea duce la o nouă divizare a Europei, între Est și Vest.

Înainte de summitul informal al șefilor de stat și de guvern, premierul ungar, Viktor Orban, a înregistrat un mesaj video în care spune că "Uniunea Europeană aparține cetățenilor europeni".

Referindu-se la criza refugiaților, el a adus din nou în discuție cererea sa ca UE să dea Ungariei o parte din banii alocați pentru protejarea granițelor. Orban susține că a cheltuit peste un miliard de euro pentru protejarea frontierelor Schengen și ar trebui să primească de la Bruxelles cel puțin jumătate din această sumă.

Și unii comisari doresc legarea fondurilor de respectarea principiilor statului de drept, idee apărută după derapajele din Polonia și Ungaria.

Comisarul UE pentru buget, Günther Oettinger, a avertizat Polonia și Ungaria în legătură cu pierderile financiare pe care le-ar putea suferi din cauza deficitelor din punctul de vedere al statului de drept. "Pentru unele țări va fi propusă legarea sistemului nostru de valori de bugetul UE", a declarat Oettinger pentru Süddeutsche Zeitung. Pentru asta ar putea exista o soluție juridică, dar și una politică, notează publicația germană.

Îngrijorată de independența sistemului judiciar din Polonia, Comisia Europeană a activat în decembrie, pentru prima dată, așa-numita "opțiune nucleară”.

Potrivit lui Oettinger, pentru viitorul buget liderii europeni ar putea lua în calcul reducerea fondurilor în cazul în care o țară va avea un astfel de comportament.