Președintele CE, Jean-Claude Juncker, a avut luni prima întâlnire cu premierul britanic, Boris Johnson, în cadrul unui prânz de lucru în Luxemburg.

Boris Johnson i-a transmis lui Jean-Claude Juncker că Marea Britanie nu e pregătită să amâne Brexit după 31 octombrie, relatează BBC Online.

Șeful diplomației a declarat că premierul va sublinia faptul că vrea un acord, dar fostul ministru David Gauke a susținut că nu există planuri detaliate pentru a înlocui mecanismul backstop. 

Scopul întâlnirii a constat în discutarea progresului din discuțiile tehnice care au avut loc până acum și care sunt următorii pași, a anunțat Comisia Europeană.

Jean Claude Juncker a amintit că este responsabilitatea Marii Britanii să propună soluții operaționale din punct de vedere legal care să fie compatibile cu acordul de retragere deja negociat de UE și guvernul de la Londra. În același timp, Juncker a ținut să sublinieze disponibilitatea continuă și deschiderea Comisiei pentru a discuta orice astfel de propunere, dar Executivul UE a amintit că nu a fost făcută până acum nicio propunere concretă.

În procesul de retragere a Marii Britanii din UE, Consiliul European din octombrie va fi un pas important, iar europenii acționează unit, ca un bloc, în relația cu Regatul Unit, a mai precizat Comisia Europeană.

La întâlnire au participat și negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, dar și secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay, și reprezentantul Downing Street pentru ieșirea Londrei din UE, David Frost.

Sâmbătă, Boris Johnson a afirmat că "progrese enorme" sunt în curs între Uniunea Europeană și Marea Britanie în vederea ajungerii la un acord. 

După întâlnirea cu Juncker, Boris Johnson a avut o întrevedere și cu premierul luxemburghez, Xavier Bettel. Cum premierul britanic nu a reușit să facă progrese în privința Brexit, el a decis să nu mai vină la conferința de presă prevăzută cu omologul său luxemburghez. În schimb, a făcut o declarație la Sky News, unde a susținut că există ”o șansă bună” pentru a ajunge la un acord. 

Premierul luxemburghez Xavier Bettel i-a cerut lui Boris Johnson să acționeze și nu să vorbească pentru a găsi o soluție privind Brexit, în timp ce șeful guvernului britanic a afirmat că Uniunea Europeană este cea care trebuie "să se miște" pentru a ajunge la un acord, relatează AFP, preluată de Agerpres. "Vine ora, încetați să vorbiți, acționați”, a spus Bettel.

Nici Comisia Europeană, nici cei 27 "nu vor accepta niciodată să fie responsabili (...) pentru bazarul în care suntem", a adăugat el, în cadrul unei conferințe de presă la care Boris Johnson nu a fost prezent.