Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat la finalul ședinței CExN că nu se va vota legea Guvernului privind carantina și izolarea până când premierul Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu vin în Parlament.

"Nu au venit în fața parlamentarilor nici prim-ministrul, nici ministrul Sănătății și nici ministrul Justiției. (...) Legea, cum a fost înaintată către Parlament, nu a avut avizul Ministerului Justiției. Nu se va vota legea în Senat până când prim-ministrul și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție în acest moment", a anunțat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai susținut că dezbaterile din Senat vor continua cu CSM și cu organizațiile care luptă pentru drepturile și libertățile oamenilor.

Acesta a mai precizat că decizia de a nu vota legea în Senat, unde PSD are majoritatea, a fost luată în urma discuțiilor din cadrul CExN cu liderii de organizații din țară.

În cadrul discuțiilor din CEx, baronii PSD din Moldova, în frunte cu Dumitru Buzatu și Ionel Arsene au cerut respingerea legii carantinei, blocată momentan în Senat, pentru a fi „de partea poporului”. Printre cei care s-au opus adoptării legii s-a numărat și fostul premier Viorica Dăncilă. Aceștia au cerut insistent depunerea moțiunii de cenzură cât mai repede, relatează Digi24.ro, citând surse social-democrate.

La dezbaterile din Camera Deputaților privind legea carantinei și izolării, PSD a chemat antivaxxeri, negaționiști ai COVID-19 și ONG-uri care susțin teoriile conspirației. Astfel, dezbaterea organizată de Nicușor Halici și Oana Florea săptămâna trecută s-a referit mai puțin la subiectul discuției și a servit mai degrabă pentru promovarea teoriilor conspirației. „Virusul nu există”, „Sunt cazuri inventate”, „Nu trebuie să purtăm mască” sau „Guvernul trebuie să oblige populația să consume vitamina C și D”, potrivit Digi24.ro.

Ulterior, biroul de presă al PNL a transmis că nici premierul Orban, nici alți miniștri nu au fost chemați în Parlament.

"Având în vedere afirmațiile false făcute în spațiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban, și nici miniștrilor din Cabinet, invitația de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care privește carantina și izolarea. Menționăm faptul că atât premierul, cât și miniștrii Sănătății și Justiției, au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitați sau solicitați în mod oficial", spun liberalii.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat că premierul Ludovic Orban a fost invitat la dezbaterile în Parlament pe proiectul de lege privind carantina și izolarea.