Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare militară parțială în Rusia în vederea îndeplinirii obiectivelor "operațiunii militare speciale" în Ucraina.

Într-un discurs televizat înregistrat, anunțat inițial pentru marți seara, Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parțială începând de miercuri a rezerviștilor. 

Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra", a susținut Putin, adăugând că nu e "o cacealma".

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, a precizat că mobilizarea parțială se va aplica doar în cazul cetățenilor ruși cu "experiență militară". 25 de milioane de ruși se încadrează, dar vor fi mobilizați doar 1% - 300.000 de rezerviști -, care vor urma "un program de instrucție militară înainte de a fi trimiși" pe front. 

Șoigu n-a explicat de ce e nevoie de mobilizarea atâtor rezerviști, în condițiile în care chiar el a anunțat că Rusia a pierdut mai puțin de 6.000 de soldați ruși, în timp ce Ucraina - peste 100.000. Estimările Kievului și ale Pentagonului privind pierderile părții ruse sunt însă mult mai mari - circa 70.000 - 80.000.

Putin a adăugat că obiectivele "operațiunii militare speciale" în Ucraina nu s-au schimbat: "eliberarea" Donbasului, zona minieră din estul Ucrainei formată din regiunile Donețk și Lugansk.

Majoritatea populației din această zonă nu dorește să revină "sub jugul" Ucrainei, a susținut președintele rus, adăugând că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. El a vorbit de o "datorie morală" de a-i proteja pe locuitorii din aceste regiuni de "neonaziștii" de la Kiev.

După un scenariu folosit în 2014 când Rusia a anexat ilegal Crimeea, liderii separatiștilor din regiunile Donețk și Lugansk, au anunțat că, în perioada 23-27 septembrie, vor organiza referendum pentru alipirea la Rusia. Și în regiunile Herson și Zaporojie, administrațiile puse de Rusia ar urma să organizeze consultări populare privind aderarea la Rusia.

Rusia se luptă "nu doar cu Ucraina, ci cu întregul Occident", a spus Șoigu, în timp ce Putin a susținut că Moscova e supusă unui "șantaj nuclear". Occidentul ar vrea să "dezintegreze Rusia" și ar exista planuri la Washington, Londra și Bruxelles de a muta acțiunile militare pe teritoriul Rusiei: Occidentalii "spun deschis că în 1991 au reușit să dezmembreze Uniunea Sovietică și că acum a venit rândul Rusiei".

Primele reacții

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, consideră că anunțul lui Putin reprezintă o recunoaștere a faptului că planul său în Ucraina eșuează: "Amenințările și propaganda nu pot ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război ... Rusia devine un paria global”, relatează Sky News.

Gillian Keegan, secretară de stat în Ministerul britanic de externe, a declarat pentru Sky News că anunțul lui Putin reprezintă o "escaladare îngrijorătoare" și trebuie luat "foarte în serios".

Și ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget A. Brink, a calificat anunțul ca un semn al "eșecului" rușilor în Ucraina: "Referendumurile false și mobilizările sunt semne de slăbiciune, de eșec al Rusiei".

Despre "eșec" a vorbit și Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean: "Războiul nu decurge conform scenariului Rusiei, prin urmare, Putin ia decizii extrem de nepopulare de mobilizare și restrângere severă a drepturilor oamenilor".

Vicecancelarul Germaniei Robert Habeck a catalogat anunțul drept "un alt pas greșit" din partea Rusiei.

Din partea României a reacționat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern: 

"Astăzi este Ziua Internațională a Păcii și, în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineață am luat act cu îngrijorare de declarațiile președintelui Putin, referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojjie. Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim, totodată, speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze".