Europarlamentarul Monica Macovei l-a întrebat pe președintele Iohannis dacă pentru el o decizie definitivă a justiției este un motiv banal. Cioloș a încercat să explice declarațiile făcute în Senat cu privire la acțiunea ANAF în cazul Antenelor.

"Îl întreb pe președintele Iohannis: credeți că legea, dreptatea și justiția au un cost? Ați afirmat astăzi (miercuri - n.r.) că «libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative». O decizie definitivă a justiției prin care se dispune confiscarea unor bunuri este un «motiv banal» pentru președintele țării?”, se arată într-un comunicat al europarlamentarului român.

"Când o decizie definitivă a justiției este considerată «motiv banal», înseamnă că justiția însăși este negată”, atrage atenția Macovei.

Totodată, ea îl întreabă pe presedintele Iohannis de ce a preluat minciuna că le-ar fi încălcată libertatea de exprimare "angajaților condamnatului Voiculescu”, când știe foarte bine că familia Voiculescu poate închiria un alt sediu pentru televiziune.

 

Îl întreb pe președintele Iohannis: ce înseamnă că există «deschidere» din partea autorităților pentru «soluții convenabile» în cazul condamnatuluiVoiculescu? Înseamnă păgubirea în continuare a statului? Înseamnă nesocotirea în continuare a legilor și deciziilor justiției? Ați fi de acord cu o înțelegere convenabilă condamnatului Voiculescu, dar defavorabilă statului? Ați luat în calcul că bunurile confiscate deinstanță în cazul Voiculescu au fost furate de la oameni?,

sunt alte întrebări adresate de Monica Macovei șefului statului.

Aceasta îl întreabă și pe premierul Dacian Cioloș ce este de "condamnat" în demersul legal al ANAF "de a încerca să aducă la stat bunuri confiscate prin hotărârea justiției, acțiune care trebuia pusă în practică de mai bine de un an”.

Macovei se întreabă dacă președintele și premierul înțeleg că dezbaterea este "numai și numai despre lege și justiție, și NU despre libertatea de exprimare”.

Europarlamentarul le explică celor doi că Dan Voiculescu și familia lui "pot închiria un alt sediu pentru libertatea de exprimare a acestui post”.

"Libertatea de exprimare trebuie respectată, dar nu este afectată de nimic în cazul de față”, mai spune Macovei.

Cioloș spune din nou că regretă modul în care a acționat ANAF

După ce a condamnat miercuri în Senat modul în care a acționat ANAF, premierul a simțit nevoia să ofere câteva explicații, în urma criticilor vizavi de declarația sa.

"Am salutat, susținut și susțin în continuare fondul intervenției ANAF, atât în acest caz despre care discutăm, cât și în general, când intervenția este justificată pe deplin de aplicarea legii și nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-și face treaba”, a scris, pe Facebook, Dacian Cioloș, adăugând că a comunicat direct fiscului sprijinul său integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea.

 

Regret MODUL în care a acționat ANAF în acest caz și în altele, prin descindere în forță care poate fi interpretată ca intimidare. Nu sunt de acord cu acest mod de acțiune nici în acest caz, nici în general, față de firme sau simpli cetățeni contribuabili. Le-am solicitat să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituție în slujba cetățeanului,

a mai scris șeful guvernului.

Cioloș afirmă că abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care "să nu lase impresia intenției de a întrerupe activitatea entităților respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparțin sau sunt datorate statului”.

"Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului)”, mai afirmă premierul. 

Dragnea: Moțiune de cenzură dacă ANAF va evacua cele cinci televiziuni 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Antena 3, că PSD analizează ''foarte serios'' depunerea unei moțiuni de cenzură dacă acțiunea ANAF va merge până la capăt, iar cele cinci televiziuni ale trustului Intact vor fi evacuate.

"Sub nicio formă, nu este nici avertisment, nici altceva, doar că am discutat, azi, în partid, dacă, că ieri am fost mai tranșant, n-am folosit cuvinte meșteșugite, am spus foarte simplu că, dacă se întâmplă această evacuare, practic, guvernul României închide cinci televiziuni. Dacă se întâmplă acest lucru și guvernul României, tehnocrat, care a spus mereu că apără libertatea presei, atunci cred că acest Guvern nu mai poate rămâne în funcție. Analizăm foarte serios depunerea unei moțiuni de cenzură'', a declarat Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

''Dacă Guvernul României bagă pumnul în gura presei, o desființează, acest Guvern nu mai poate rămâne pentru că devine extrem de periculos pentru libertatea noastră'', a adăugat liderul PSD.