Ambasada SUA la Ankara a anunțat marți că Departamentul de Stat a autorizat plecarea voluntară a membrilor de familie ale angajaților de la misiunea diplomatică din Turcia. Guvernul și opoziția, gata să discute modificarea Constituției.

Recep Tayyip Erdogan va efectua o vizită la Sankt Petersburg pe 9 august, a anunțat vicepremierul turc, Mehmet Simsek.

Acesta se află la Moscova, unde s-a întâlnit cu vicepremierul rus Arkady Dvorkovich.

Simsik i-a spus omologului rus că relațiile dintre Moscova și Ankara trebuie îmbunătățite, la un nivel "chiar mai înalt" decât înainte de doborârea unui avion rusesc de către turci, în noiembrie anul trecut.

+++

Pe perioada stării de urgență, "cetățenii americani în Turcia se pot confrunta cu o creștere a activităților poliției sau armatei și cu restricții de circulație”, se arată într-un e-mail trimis de Ambasada SUA rezidenților americani din această țară, relatează Reuters.

Pe lângă epurări, Erdogan se ocupă și de un plan mai vechi al său, anume schimbarea Constituției. Premierul Binali Yildirim a declarat că, după mai multe luni de blocaj, Guvernul este pregătit să lucreze cu principalele partide din opoziție în vederea elaborării unei noi Constituții. 

El a explicat că problemele s-au rezolvat luni, când președintele Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu doi responsabili ai opoziției. 

Erdogan dorește schimbarea Constituției pentru a da șefului statului mai multe puteri. Și mai alarmantă este o declarație recentă a președintelui Parlamentului. Ismail Kahraman a declarat, în aprilie, că dorește o mai mare influență a religiei asupra politicii. În opinia sa, în viitoarea Constituție, secularismul promovat de fondatorul Atatürk nu ar trebui să mai joace niciun rol.

Două treimi dintre turci cred că Gulen a fost în spatele puciului eșuat 

Potrivit unui sondaj dat publicității marți de Andy-Ar și citat de Reuters, aproape două treimi dintre turci cred că predicatorul musulman Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat eșuată din Turcia, din 15 iulie. 

64,4% dintre repondenți cred că Fethullah Gulen se află în spatele puciului eșuat, 3,8% dau vina pe SUA, 3,6% pe alte puteri străine, iar 2,2% cred că în spatele loviturii de stat s-a aflat chiar președintele Erdogan.

72,6% dintre cei chestionați apreciază că militarii care au pus la cale lovitura de stat au fost sprijiniți de alte state.

Între timp, autoritățile turce continuă arestările.

CNN Turk relatează că doi generali turci, comandanți ai unor forțe detașate în Afganistan, au fost reținuți de autorități în Dubai și aduși marți în țară. 

Este vorba de general-maiorul Cahit Bakir, comandantul forțelor turce în cadrul forței internaționale de securitate aflată sub comanda NATO din Afganistan, și generalul de brigadă Sener Topuc, care supervizează acordarea de asistență și educație în această țară.

Marți, în stațiunea Bodrum a fost arestată jurnalista Nazli Ilicak, una dintre vocile critice la adresa lui Erdogan. Ea face parte din grupul de 42 de jurnaliști a căror arestare a fost dispusă de parchet luni, pe motiv că ar avea legături cu Fethullah Gulen.