Consulatul General al României de la Cernăuți a eliberat, marți, primele permise în baza Acordului între Guvernul de la București și Cabinetul de Miniștri de la Kiev privind micul trafic de frontieră.

Acordul de mic trafic de frontieră a fost semnat la Kiev pe 2 octombrie 2014 și a intrat în vigoare pe 14 mai 2015, iar procedura de preluare a cererilor pentru eliberarea permiselor de mic trafic de frontieră a fost demarată pe 3 iulie 2015 de către autoritățile române.

De atunci, Ambasada României la Kiev și oficiile consulare ale României de la Cernăuți și Odessa au primit peste 1.150 de astfel de cereri, informează MAE român.

Permisul de mic trafic de frontieră permite românilor și ucrainenilor rezidenți în zona frontierei de stat comune să călătorească frecvent pe teritoriul celuilalt stat, pentru o perioadă care să nu depășească 90 de zile de ședere neîntreruptă.

Acordul se aplică locuitorilor de la cel mult 30 de kilometri de o parte și de alta a frontierei comune, zonă care poate fi extinsă la cel mult 50 de kilometri.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puțin trei ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă și soțul sau soția, copiii minori sau majori aflați în întreținere (inclusiv adoptați), chiar dacă aceștia locuiesc de mai puțin de trei ani în zona de frontieră.

Aproximativ două milioane de cetățeni români și ucraineni de pe o parte si alta a frontierei pot fi potențialii beneficiari ai acestui Acord.

Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu sunt percepute taxe.

Permisul este valabil pentru o perioadă de la doi la cinci ani, fără a putea depăși durata de valabilitate a pașaportului titularului.