Un oficial din guvernul de la Sofia a declarat pentru publicația din Bruxelles că premierii celor două țări au agreat într-o convorbire telefonică să prezinte o poziție comună la reuniunea miniștrilor de interne din UE.

„Bulgaria și România au o abordare diferită de cea a celor patru țări din grupul Vișegrad”, a declarat vicepremierul guvernului bulgar, Meglena Kuneva, referindu-se la Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, care sunt reticente în a accepta cotele obligatorii și insistă în schimb pentru consolidarea granițelor externe ale Uniunii.  

Întrebată în mod specific dacă Bulgaria va susține cotele obligatorii, aceasta a răspuns: „Da, cred că este în interesul nostru... nu vreau ca est-europenii să pară mai puțin umani în această discuție”.  Aceasta a mai menționat că acceptarea unei cote obligatorii nu împiedică negocierea numărului de migranți.  

În prima schemă de relocare. Bulgaria a acceptat cota de 500 de refugiați, iar prin noua propunere Comisia Europeană îi solicită să primească alți 1.500.  Publicația din Bruxelles îl citează pe premierul Victor Ponta cu declarația: „Exact acele țări care acum ne solicită să fim uniți în problema refugiaților sunt cele care au amânat intrarea României în zona Schengen”.

Meglena Kuneva, fost Comisar european, acum responsabilă de domeniul afacerilor europene în Guvernul de la Sofia, a declarat reporterilor că toate statele membre sceptice, inclusiv Olanda ar fi acum dispuse să renunțe la opoziția față de aderarea României și Bulgariei la Schengen, recunoscând progresele recente ale autorităților de la București și de la Sofia în reformarea sistemelor legislative și eliminarea șpăgilor.   

Articolul integral pe EUObserver, aici.