România nu face o figură bună cu un premier trimis în judecată, dar nici Europa nu se acoperă de glorie. Pentru că UE tace când vede cum un inculpat refuză să respecte minime standarde democratice și să renunțe la funcție.

Justiția se mișcă, deseori, cu eforturi mari, afirmă un editorial al cotidianului german Sueddeutsche Zeitung. În cazul premierul român Victor Ponta, lucrurile s-au mișcat relativ rapid. Ponta a fost inculpat în luna iunie de DNA pentru că, în perioada în care a fost avocat, ar fi primit zeci de mii de euro pentru munci neprestate niciodată. În schemă au fost implicați manageri de companii energetice de stat și un alt avocat, pe care Ponta l-a numit, ulterior, ministru în guvernul său.

Procurorii au trimis acum dosarul spre judecată la Curtea Supremă. Premierul respinge acuzațiile. Pentru că multe dintre presupusele fapte s-ar fi petrecut în perioada când lucra ca avocat, imunitatea nu se aplică. În ciuda acuzațiilor, în ciuda declarațiilor cum că se va retrage imediat în caz de formulare de acuzații, Ponta vrea să se țină cu dinții de funcție până la finele mandatului în 2016.

E de sperat că asta nu se va întâmpla și că procesul va clarifica lucrurile cât mai repede posibil. România nu face o figură bună cu un premier trimis în judecată, dar nici Europa nu se acoperă de glorie. Pentru că tace când vede cum un inculpat refuză să respecte minime standarde democratice și să renunțe la funcție până când acuzațiile nu vor fi clarificate.