UPDATE Premierul croat a anunțat că țara sa nu mai poate face față numărului de refugiați. Croația nu își va închide granițele și va permite refugiaților să treacă, cu precădere, spre Ungaria.

Ora 14:35 Croația permite tranzitul refugiaților:

Premierul Zoran Milanovic anunță că autoritățile vor oferi asistență umanitară și medicală refugiaților, sosiți în Croația în număr de peste 13.000 în ultimele două zile. Dar, atrage atenția șeful guvernului de la Zagreb, nu mai există capacități de înregistrare de azilanți, așa că decizia a fost luată de a le permite acestora tranzitul către Ungaria. Deocamdată, granița dintre Croația și Ungaria este, deocamdată, deschisă. Viktor Orban anunțase însă că vrea să construiască un gard și la această frontieră.

Ora 13.00 Nouă atenționare MAE:

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că autoritățile locale au luat măsuri de închidere, pe o perioadă nedeterminată, a șapte din cele opt puncte de control trecere frontieră cu Serbia: Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina și Erdut, precum și de redirecționare a fluxului de refugiați, pentru a nu se înregistra probleme deosebite în ceea ce privește circulația rutieră.

Principalul punct de frontieră Bajakovo, situat pe autostrada Belgrad - Zagreb, este deschis și nu înregistrează probleme deosebite. Privind circulația feroviară, informăm că toate trenurile de pasageri pe relația Croația-Slovenia au fost suspendate – inclusiv trenurile care aveau ca destinație țări din vestul Europei și care doar tranzitau Slovenia. Trenurile pe ruta internă Vinkovci - Vukovar au fost, de asemenea, suspendate, transportul făcându-se cu ajutorul autocarelor.

Probleme se înregistrează în gara din localitatea Tovarnik, aflată în apropierea punctului de frontieră dintre Croația cu Serbia, aceasta fiind situată pe ruta feroviară Belgrad-Zagreb. Stația menționată înregistrează un aflux de aproximativ 2.500 de migranți, care așteaptă să fie transportați spre diferite locații din Republica Croația. Autoritățile croate nu au decis o eventuală suspendare a traficului feroviar pe ruta Belgrad-Zagreb.”

Ora 12:45 Reluarea controalelor la frontieră în mai multe țări din Europa, din cauza crizei migranților, provoacă îngrijorări în rândul transportatorilor, care se așteaptă la întârzieri și creșterea costurilor, într-un context și așa tensionat, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Înregistrăm întârzieri la toate camioanele noastre. Situația este similară pentru toți actorii din sector. În acest moment, sunt blocaje peste tot', a declarat Cora Bugenburg, director de operațiuni la transportatorul german Allgeier Translog, ale cărui camioane traversează întreaga Europă. 

Reintroducerea controalelor la frontiere a început în urmă cu o săptămână, prima fiind Germania, care a decis să impună controalele la frontiera cu Austria, pentru a canaliza mai bine fluxul de migranți. Ulterior, Austria și Slovacia au introdus și ele controale la frontieră, iar Germania a extins controalele și la granițele sale cu Franța și Cehia. În consecință, începând de luni, au început să se formeze ambuteiaje semnificative în Germania și Austria. 

Ora 11.45 Ungaria a început construcția unui gard de 41 de kilometri la frontiera cu Croația pentru a preveni intrarea refugiaților pe această rută, după ce traseul acestora a fost modificat, a declarat premierul Viktor Orban într-un interviu  pentru postul public de radio, citat de agențiile de știri. Ungaria nu se poate aștepta la vreun ajutor din partea Serbiei, Croației sau vestul Europei, în abordarea crizei refugiaților, a mai spus acesta, potrivit Bloomberg. 

Ora 11.30 Potrivit Balkanist Magazine, peste 100 de refugiați au fost reținuți de forțele de ordine din Slovenia pentru că au încercat să treacă granița ilegal, în timpul nopții

Ora 10:50 Un corespondent BBC citează ultimele cifre anunțate de ministrul de interne din Croația: 13.300 de refugiați au intrat în țară după închiderea graniței dintre Ungaria și Serbia.

Ora 10.00 Potrivit BBC, premierul croat Zoran Milanovic a spus că țara are capacitate limitată.

Potrivit Euronews, punctele închise, la granița Croației cu Serbia, includ Tovarnik, unde au ajuns cei mai mulți refugiați. Oficialii au anunțat că nu mai există capacitate pentru a gestiona alte intrări. 

Autobuzele care au sosit înainte de miezul nopții au fost neîncăpătoare pentru mulțimea de refugiați. Șoferii au spus că sunt transportați la centrele de recepție. Mii de oameni și-au petrecut noaptea dormind pe marginea drumului și pe câmp. Circa 2.000 de persoane așteaptă încă transportul. 

Nu este clar deocamdată ce s-a întâmplat cu aproximativ 150 de persoane dintr-un tren care a pornit din Croația, fiind oprit ore în șir în Slovenia.

Slovenia nu permite traversarea țării, dar primește solicitări de azil.

Ora 09.30 Ministerul Afacerilor Externe a transmis avertizare de călătorie în Croația 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că autoritățile locale au luat măsuri de direcționare a refugiaților către puncte de frontieră secundare precum Tovarnik, Ilok sau Batina, dar nu se înregistrează probleme deosebite în ceea ce privește circulația rutieră.

În ceea ce privește circulația feroviară, arată comunicatul MAE, se înregistrează probleme la gara din localitatea Tovarnik situată pe ruta feroviară Belgrad-Zagreb în apropierea punctului de frontieră dintre Croația cu Serbia, existând un aflux de aproximativ 2.500 de migranți care așteaptă să fie transportați spre diferite zone din Republica Croația. Autoritățile croate nu au decis o eventuală suspendare a traficului feroviar pe ruta Belgrad-Zagreb. Întrucât situația din teren poate suferi modificări de la o oră la alta, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să se deplaseze în Croația să consulte paginile de internet ale Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate - http://www.portauthority.hr și a Agenției Croate de Aviație Civilă - http://www.ccaa.hr), pentru informații actualizate. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să consulte pagina de Internet www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații, recomandări de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale. 

Articol în curs de actualizare.