Elevii și profesorii au fost liberi de Ziua Mondială a Educației, iar politicienii s-au întrecut în vorbe frumoase, mai ales la adresa dascălilor. Acum ne-am întors însă toți la viața de zi cu zi,unde școala românească se confruntă cu probleme grave.

Chiar președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă, cu ocazia începerii anului universitar. Referindu-se la sistemul preuniversitar, șeful statului a avertizat că este "neadaptat, foarte prost orientat și trebuie reconstruit din temelii”.

La ce anume este neadaptat? Este neadaptat la nevoile copiilor, dar și la cele ale societății și, în special, ale pieței muncii. Este nevoie de schimbări structurale, după cum recunoaște și ministrul Educației, Mircea Dumitru. Schimbări au mai fost, fiecare ministru a venit cu o viziune, dar nemulțumirile copiilor și ale părinților sunt la fel de mari.

Fost profesor, președintele Iohannis are un proiect de suflet: România Educată. Nu știm cum va arăta, dar șeful statului și-a propus să antreneze întreaga societate în construirea unei viziuni pe termen lung pentru sistemul național de educație.

Uitându-se la alții care stau mult mai bine la capitolul educație, să sperăm că România Educată va acorda o atenție specială educației digitale, zonă în care țara noastră este abia la început.

Avem internet rapid, dar suntem ultimii la competențe digitale. Ne tot lăudăm că avem cel mai rapid internet din lume, dar avem probleme mari atunci când vine vorba de competențele digitale. Și cum în lumea de astăzi și mai ales în cea a viitorului, cele mai multe joburi necesită astfel de competențe, ar trebui să ne gândim tot mai serios la importanța educației digitale.

Ultimele date ale Comisiei Europene arată că suntem pe ultimul loc în ceea ce privește competențele digitale și pe penultimul la cunoștințele TIC dobândite în școală. Dar stăm bine la numărul absolvenților STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică): 1,7% dintre românii între 20 și 29 de ani.

Așadar, haideți să susținem pasiunea tinerilor pentru tehnologie pentru a le asigura un viitor mai bun. De câștigat, vom avea toți de câștigat.