Președintele PE, David Sassoli, a comentat miercuri acordul privind bugetul UE și planul de relansare economică, exprimându-și nemulțumirea față de unele aspecte. Plenul Parlamentului European se reunește joi pentru a dezbate rezultatele summit-ului.

David Sassoli a precizat într-o conferință de presă că Parlamentul European va cere mâine clarificări privind legarea fondurilor europene de statul de drept, după ce această chestiune a fost mult diluată, la presiunile unor țări din est. 

”Nu putem accepta o reducere a așteptărilor noastre privind valorile comune'', a declarat  Sassoli.

Președintele Parlamentului European și-a exprimat nemulțumirea și față de reducerea fondurilor pentru unele programe, cum ar fi Programul Erasmus, politica pentru migrație sau pentru mediu. Sassoli a apreciat că trebuie să se revină asupra unor tăieri făcute la unele capitole.

Eurodeputații vor dezbate joi rezultatele summit-ului UE din 17-21 iulie cu președintele  Consiliului European, Charles Michel, și cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Dezbaterea va începe la 9:30 (10:30, ora României), și va fi completată cu adoptarea, în aceeași zi, a unei rezoluții privind cadrul financiar multianual (CFM), un sistem de resurse proprii și un plan de redresare pentru Europa.

Întrebat dacă PE ar putea bloca acordul liderilor europeni privind fondul de redresare și bugetul UE pentru perioada 2021-2027, Sassoli a evitat un răspuns clar, precizând că dorește ca Parlamentul European să fie respectat.

El a mai spus că PE vrea să ”îmbunătățească” acordul la care au ajuns șefii de stat și de guvern după patru zile de negocieri.

Sassoli a subliniat și părțile bune ale acordului, printre care introducerea de noi resurse proprii.