Proteste, moțiune de cenzură, anchete, firme supuse sancțiunilor internaționale ajutate de Mossack Fonseca, extremist critic la adresa capitalismului dar cu offshore: dezvăluirile #PanamaPapers continuă și am putea vedea consecințe în scurt timp.

Circa 10.000 de islandezi au manifestat luni seara împotriva premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, după ce jurnaliștii au dezvăluit că a înființat, împreună cu soția sa, o firmă în Insulele Virgine.

La protestul din capitala Reykjavik au participat mai mulți islandezi decât la manifestațiile din 2009, declanșate de criza financiar-bancară.

Zeci de mii de islandezi au semnat o petiție în care cer demisia premierului, în timp ce opoziția de stânga a depus o moțiune de cenzură care ar urma să fie supusă la vot miercuri sau joi.

Cel mai probabil, opoziția va vota moțiunea, iar partidul premierului se va opune, astfel că soarta guvernului va fi decisă de a doua formațiune a coaliției guvernamentale, Partidul Independenței, care este divizat în această problemă. Bjarni Benediktsson, ministru de finanțe și președinte al Partidului Independenței, a admis că executivul se află într-o situație dificilă, dar nu l-a apărat în public pe premier.

Sistem sofisticat de firme offshore, folosit de apropiații lui Marine Le Pen

Potrivit cotidianului Le Figaro, apropiați ai lui Marine Le Pen, lidera formațiunii de extremă dreapta Frontul Național, au înființat un sistem offshore sofisticat între Hong Kong, Singapore, Insulele Virgine Britanice și Panama.

Sistemul, potrivit dezvăluirilor Panama Papers, "a fost folosit pentru a scoate bani din Franța, prin intermediul unor societăți-paravan și al unor facturi false, cu scopul de a evita controalele serviciilor franceze pentru prevenirea spălării banilor".

În scandal ar fi implicat și fondatorul Frontului Național, Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine Le Pen. 

Paul Radu, RISE Project: Avem peste 100 de nume din România în dosarele Panama

Jurnalistul Paul Radu de la RISE Project - partener media în cadrul Panama Papers, a declarat, pentru Digi 24, că are informații despre mai mult de 100 de nume din România care vor fi dezvăluite pe măsură ce anchetele vor avansa.

 

E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adică nu iei datele din baza de date și apoi le pui rapid online, e vorba de investigații. Noi am început acum vreo șase luni să lucrăm la investigațiile astea și suntem vreo zece angrenați în anchete,

a afirmat Radu.

El a precizat că cei implicați în oameni importanți din România, unii foarte cunoscuți.

"Nu vă pot da numele acum, dar sunt în general oameni de afaceri care au un impact mare în economia din țară", a spus Paul Radu.

Mossack Fonseca a ajutat firme supune sancțiunilor internaționale

Firma de avocatură din Panama, specializată în deschiderea de firme offshore în paradisuri fiscale, a avut printre clienții săi companii și persoane supuse sancțiunilor, scrie BBC Online.

Potrivit Panama Papers, Mossack Fonseca a lucrat cu 33 de persoane și companii, cărora Trezoreria americană le-a impus sancțiuni. Este vorba de companii din Iran, Zimbabwe și Coreea de Nord. Mai mult, o societate-paravan din Coreea de Nord ar fi fost folosită pentru finanțarea programelor nucleare și balistice ale Phenianului.


UE "trebuie să ia măsuri"

Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că firmele offshore nu pot fi folosite pentru spălare de bani și evaziune fiscală, a declarat, cancelarul austriac, Werner Faymann.

Austria va lua parte la dezbaterile internaționale privind modul securizarea datelor și schimbul de informații, a mai spus Faymann.

Referitor la implicarea a două bănci austriece, Hypo Vorarlberg și Raiffeisen Bank Internațional, cancelarul a precizat că trebuie cercetate informațiile. 

Prima demisie: șeful Transparency Internațional din Chile

Directorul Transparency International din Chile, Gonzalo Delaveau, a demisionat după ce jurnaliștii au dezvăluit că avea legătură cu cel puțin cinci companii-paravan din Panama.

Delaveau nu este suspectat de nimic ilegal, dar companiile-paravan sunt folosite în principal pentru ascunderea banilor și evaziune fiscală, iar Transparency Internațional este o organizație implicată în lupta împotriva corupției.  

Fonseca: În New York și Londra sunt mai mulți bani murdari decât în Panama

Co-fondator al companiei ce-i poartă numele, Ramon Fonseca a declarat, pentru Reuters, că marea majoritate a celor peste 240.000 de firme pe care le-a creat au fost folosite în scop legal.

El a susținut că firma sa de avocatură nu este responsabilă pentru activitățile desfășurate de aceste companii.

 

Noi realizăm structuri legale pe care le vindem unor intermediari cum ar fi bănci, avocați, contabili și trusturi, iar ei au proprii clienți pe care noi nu-i cunoaștem,

a explicat Ramon Fonseca.

Într-un interviu pentru Financial Times, Fonseca a caracterizat dezvăluirile drept "o vânătoare de vrăjitoare”.

"Vă garantez că în New York, Londra sau Miami sunt mai mulți bani murdari decât în Panama”, a spus Ramon Fonseca.

Managerii Siemens, clienți speciali, cu foarte mulți bani

Documentele firmei Mossack Fonseca arată că manageri de la Siemens erau considerați clienți speciali, fiind numiți, într-un memo intern, "oameni cu foarte mulți bani”. Aceștia beneficiau de "cea mai mare confidențialitate”.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, dezvăluirile aruncă o nouă lumină asupra scandalului Siemens, furnizând informații privind companii-paravan din America Latină pe care Procuratura din München nu le avea.