Parlamentarii europeni atrag atenția că scandalul Wolkswagen afectează credibilitatea industriei auto din UE și au solicitat o investigație a Comisiei Europene pentru a clarifica dacă manipularea testelor de emisii a avut loc și în Europa.

În cursul ultimei sesiuni plenare de la Strasbourg, eurodeputații au dezbătut scandalul Volkswagen, împreună cu comisarul Elżbieta Bieńkowska, solicitând o investigație a Comisiei Europene privind o potențială fraudă.

Deputații europeni au cerut și o îmbunătățire a regulilor privind testarea emisiilor.

Cei care au luat cuvântul în plen au semnalat faptul că scandalul care este încă de actualitate pune în pericol credibilitatea întregii industrii auto și au solicitat Comisiei Europene să grăbească intgroducerea unor teste reale de emisii poluante. 

Elzbieta Bienkowska, comisarul european pentru industrie a participat la dezbatere în plen și a spus că Executivul european nu are competența de a declanșa o investigație în sectorul auto și că se bazează pe autoritățile statelor membre. 

În întrebarea pe care au pregătit-o eurodeputații Grupului de extremă stângă (GUE/NGL) pentru dezbaterea din plen, aceștia au subiniat:

  • „Producătorul de automobile Volkswagen este anchetat pentru o fraudă de mare amploare care implică falsificarea rezultatelor încercărilor privind emisiile mașinilor sale. Volkswagen a recunoscut că nu mai puțin de 11 milioane de autovehicule – și 11 milioane de proprietari de autovehicule – sunt afectate de această fraudă.

Cetățenii europeni vor fi considerabil afectați, având în vedere efectele extrem de nocive asupra sănătății ale poluării atmosferice excesive, dar și în calitate de consumatori.

  • În ceea ce privește falsificarea rezultatelor încercărilor privind emisiile pe piața din SUA, se vehiculează ideea că cifrele reale ar depăși cu până la 40 de ori limita maximă legală. Volkswagen este de departe cel mai mare constructor de automobile de pe piața UE, deținând o cotă de piață de circa 25 %.
  • Analizele preliminare indică faptul că este posibil ca rezultatele falsificate ale testelor să fi cauzat aproape 1 milion de tone de poluare anuală suplimentară. Impactul acestor emisii s-ar putea să fie cu mult mai mare în Europa comparativ cu SUA, deoarece aici aproape jumătate din autoturisme funcționează cu motorină. În SUA, Volkswagen va fi supus unei serii de anchete și chiar unor procese penale.

Uniunea Europeană are datoria de a proteja cetățenii și consumatorii europeni. Această fraudă masivă a fost însă scoasă la iveală pe piața americană, ceea ce dovedește caracterul slab și permeabil al sistemului de monitorizare al UE.

  • Situația creată va afecta credibilitatea UE înaintea conferinței COP 21.

    Este nevoie de o reacție imediată și de o anchetă riguroasă, care să cuprindă toate etapele producției de autovehicule, omologării de tip, proceselor de comercializare și de supraveghere a pieței, precum și toate sectoarele.

    Ancheta ar trebui să aibă drept rezultat despăgubirea adecvată a persoanelor și a jucătorilor implicați, dar și – acest lucru fiind chiar mai important – procese îmbunătățite, care să poată reface încrederea publicului în rezultatelor încercărilor de mediu”

 În același timp, grupul liberalilor (ALDE) a publicat un comunicat de presă în care se arată: . „Am solicitat o investigațiue formală în ceea ce privește eșecul aplicării standardelor de emisii ale UE, în ciuda faptului că, timp de mai mulți ani, atât statele membre cât și Comsia au fost conștiente de erorile procedurilor de testare. Chiar Organismul de cercetare al Comisiei a dezcoperit discrepanțe majore între rezultatele testelor de emisii și ceea ce rezultă în realitate, în timpul condusului, în 2011. Comisia a admis că este conștientă de riscul dispozitivelor utilizate în UE. Pe lângă investigația formală, liberalii și democrații din Comisia de Mediu a Parlamentului European au solicitat ca testele „reale” să fie puse în aplicare în următoarele șase luni.