Ședința solemnă comună dedicată omagierii Regelui Mihai I, suveran al României între 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947, urmează să înceapă după ora 15:00.

15:42 Patriarhul Daniel vorbește de credința puternică a regelui și de relația apropiată cu patriarhul Miron Cristea, dar și cu biserica în general.

15:37 Custodele Coroanei, principesa Margareta, evocă importanța în istoria României a regelui: "Pentru aproape un secol, regele a fost o parte din fibra statului român".

15:34 Evocând curajul și demnitatea regelui, premierul Mihai Tudose spune că înțelege că nu se poate guverna fără a urmări interesul public și fără deschidere spre dialog.

15:28 Liderul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, vorbește de relația "apropiată" a regelui cu Parlamentul din ultimii ani, apreciind că discursul din 2011 poate fi considerat "testamentul politic al regelui".

15:22 Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, se declară "mândru" că a inițiat împreună cu Puiu Hașotti prezența regelui în Parlament în 2011.

15: 19 Principiile sale nu aparțin trecutului, ele sunt mai actuale ca niciodată, afirmă Iohannis.

15:18 Vorbește șeful statului, Klaus Iohannis, care amintește că după Revoluție Mihai I a fost oprit "cu brutalitate" să intre în țară.

 

În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire.După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormintele iluștrilor săi înaintași. Acestor acțiuni disperate și absurde, le-a opus demnitatea și tăria caracterului său.Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat.

"Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată.Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate. Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente", a subliniat Klaus Iohannis.

 

15:17 "Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989", mai spunea atunci regele.

15:14 "Politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor statului", spunea atunci regele.

15:30 În deschiderea ședinței, cei prezenți urmăresc un scurt fragment video din discursul rostit de regele Mihai I în Parlament, pe 25 octombrie 2011. E singurul discurs rostit de fostul suveran în Legislativul de la București.


Vor susține discursuri președintele Klaus Iohannis și Principesa Margareta, Custodele Coroanei.

La ședință participă cei doi lideri ai Camerelor, Călin Popescu-Tăriceanu, și Liviu Dragnea, precum și premierul Mihai Tudose.

Și fostul președinte Emil Constantinescu este prezent la ședința solemnă în memoria regelui Mihai I.