Eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan a explicat cum ar trebui să fie luate deciziile de finanțare a proiectelor pentru prin Planul Juncker  - în cadrul dezbaterii „Poziția Parlamentului European privind Fondul european pentru investiții strategice” de vineri, 20 martie.

  • Există membri ai Parlamentului care spun că poate ajung și mai puțin de 8 miliarde euro; opinia mea este că această sumă trebuie pusă de UE în mod categoric și ireversibil, este ceea ce sectorul privat, piețele financiare așteaptă, nu pot fi mai puțini bani.
  • Am promis piețelor 8 miliarde, asta vor aștepta. Dacă punem mai puțini bani, 6 sau 4 miliarde volumul proiectului va fi mai mic, nu va mai fi proiectul de 315 mld. Cu 21 mld cred că putem genera 315 mld euro de investiții; rata de 1:15 este prudentă, conservatoare, având în vedere experiența BEI. 
  • De unde să vină aceste 8 mld? Propunerea CE - să vină din din proiectele destinate infrastructurii &inovării, fiindcă vrem să generăm investiții. Statele Membre nu s-au împotrivit dar în PE există rezistență în a lua bani din aceste domenii. CE spune că efectul pozitiv va fi multiplicat. Poziția mea este între cele două părți, cred că există premise, dar nu putem spune sigur, există posibilitatea ca în primii ani anumite proiecte să nu mai poată fi desfășurate.
  • Propunerea acum pe masă în PE este să nu spunem specific că vom lua fondurile de la aceste categorii - Horizon 2020 și Connecting Europe Facility. Există și riscuri și beneficii. Beneficiul este că am putea în fiecare an să folosim bani de unde sunt , riscul - ca negocierile în fiecare an între PE, CE și Consiliu să fie îngreunate. 
  • Cine și cum decide. Propunerea inițială spune că statele membre pot participa și invită și statele să facă contribuții voluntare, fiindcă în momentul de față statele nu participă. Ce se oferă în schimb celor care participă? Calitate de membru în acel board care ia deciziile strategice, votul în board și generozitate la calculul deficitului, adică contribuțiile la acest fond nu intră la calcului deficitului dacă nu se depășește limita de 3%. În momentul de față niciun stat nu participă volutar, cu bani publici, probabil și stimulentele au fost prea mici.
  • Nu a existat nicio garanție că aceste state vor beneficia de investiții. Nu trebuie să existe nicio interferență politică; de aceea susțin amendamentele din PE ca  statele membre să poată participa la acest fond dar să nu participe la boardul care ia decizii (steering board), tocmai pentru a nu exista interferență politică; investitorii trebuie să știe că nu sunt selectate pe criterii politice, ci cele mai bune proiecte sunt selectate.