Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seara că-l demite pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Ministrul de Interne, Lucian Bode, ar urma să preia interimatul.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a declarat la Digi 24 că doresc să rămână la guvernare, dar fără Florin Cîțu.

USR PLUS va cere PNL, în ședința coaliției de joi, schimbarea lui Cîțu din funcția de premier.


+++

"Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de ministru a domnului Stelian Ion. nu voi accepta în Guvern miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în Coaliție, nu a reușit să își ducă la îndeplinire proiectele. Exemplu este desființarea SIIJ, care nici după 8 luni a fost desființată", a declarat Cîțu.

Premierul a spus și că "blocare activității Guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare".

Tot el a declarat că nu va permite șantajarea poporului român, iar faptul că USR PLUS nu are mulți primari, nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit.

De asemenea, spune tot Florin Cîțu, liderii Coaliției au fost informați despre demitere, iar el, personal, își asumă decizia pe care a luat-o. Urmează propunerea unui interimar la Justiție care să înțeleagă "prioritatea zero a investițiilor în România".

Pentru premier, PNDL 3 este "un simbol al modernizării României" și a făcut apel la USR PLUS să nu părăsească guvernarea.

Interimar va fi Lucian Bode.

În scurta declarație de presă, premierul nu a mai dorit să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

+++

Vicepremierul Dan Barna a reacționat pe Facebook și a spus că Florin Cîțu trebuie să plece.

"Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece", a scris Barna.

Primarul Clujului, Emil Boc, întrebat la Digi 24 dacă mai există coaliția, a răspuns: ”Sigur că da, cred în maturitatea USR PLUS”.

Și Dacian Cioloș acuză că promisiunea făcută primarilor PNL, "nu cetățenilor români, cum spune premierul", e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției.

"Florin Cîțu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul Guvern intereselor PNL. Acesta nu mai e un guvern de coaliție", a scris acesta tot pe Facebook.