După o ședință a CExN care a durat aproape șase ore, Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor au demisionat de la șefia partidului, la nici o jumătate de an de când și-au preluat funcțiile. Conducerea interimară: Ciolacu - Stănescu.

UPDATE

01:47 Comitetul Executiv Național al Partidului Social Democrat a decis, în urma demisiei Vioricăi Dăncilă, și a dizolvării Biroului Permanent Național, alegerea unei conduceri interimare cu sarcina de a realiza o tranziție echilibrată până la organizarea unui viitor Congres al partidului în care să fie aleasă o nouă conducere statutară.

Structura de conducere colectivă interimară va avea următoarea formulă:

Președinte interimar – Marcel Ciolacu

Secretar general interimar – Paul Stănescu

  • Membru Regiunea Sud – Adrian Gâdea
  • Membru Regiunea Sud – Niculae Bădălău
  • Membru Regiunea Sud-Vest – Aladin Georgescu
  • Membru Regiunea Sud-Vest – Mihai Weber
  • Membru Regiunea Sud-Vest – Claudiu Manda
  • Membru Regiunea Sud-Est – Dan Nica
  • Membru Regiunea Sud – Marian Pavel
  • Membru Regiunea Nord–Est – Dragoș Benea
  • Membru Regiunea Nord-Est – Doina Federovici
  • Membru Regiunea Nord-Vest – Radu Moldovan
  • Membru Regiunea Nord-Vest – Gabriel Zetea
  • Membru Regiunea Vest – Laurențiu Nistor
  • Membru Regiunea Centru – Vasile Gliga
  • Membru Regiunea București-Ilfov – Gabriela Firea
  • Membru Regiunea București-Ilfov – Gabriel Mutu

Viorica Dăncilă a negat informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora a fost forțată să demisioneze, afirmând că a ascultat părerile colegilor, iar demisia a fost "un act unilateral".

Ciolacu a mai spus că în noua formulă de conducere nu mai există funcția de președinte executiv, ci va exista o conducere colectivă, fiind încheiată perioada în care partidul era condus de un "tătuc".

"PSD a dat dovadă de maturitate", a adăugat Paul Stănescu.

"Gabriel Oprea nu este și nu va fi, cel puțin cât sunt eu interimar, membru PSD", a spus Ciolacu.

În replică, Dăncilă a anunțat că orice decizie luată de ea a fost anulată în momentul demisiei sale.

Întrebat ce îl recomandă în funcția de președinte, Ciolacu a spus că a contat mult că este președintele Camerei Deputaților, este un bun organizator și un om de echipă.

Congresul pentru validarea noii conduceri va avea loc în luna februarie.

Marcel Ciolacu a confirmat că Paul Stănescu este secretarul general, iar lideri au mai fost numiți și cei din județele în care PSD a câștigat alegerile (Teleorman, Mehedinți, Gorj și Giurgiu).

De asemenea, au mai fost numiți opt lideri din regiunile de dezvoltare, propuneri supuse la vot și acceptate de membrii CEx.

"Aș vrea să mulțumesc în numele membrilor CEx, a doamnei Viorica Dăncilă, și aș vrea să vă spun că este pentru prima oară când eu am participat la un CEx când toți liderii și-au spus opinia și un CEx matur, cu discuții pe fond, nu de formă. Am ajuns la concluzia că trebuie o resetare a partidului, nu un măcel", a explicat Marcel Ciolacu.

"Am înțeles opinia colegilor mei, faptul că se dorește o resetare a partidului, faptul că trebuie cineva să își asume rezultatul alegerilor. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate și eu consider că a trebuit a să îmi dau demisia din funcția de președinte al PSD. Este un gest pe care l-am făcut pentru partid. Consider că am făcut tot ce mi-a stat în putință ca să obținem un rezultat bun, ca să mobilizăm electoratul, dar acum, în urma discuțiilor am înțeles că se dorește o resetare a partidului și că această resetare presupune o echipă care să preia conducerea partidului, o altă viziune, un alt program", a spus Viorica Dăncilă.

Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a explicat că jumătate dintre liderii CEx au demisionat, astfel, potrivit statutului, conducerea Biroului Permanent Național a fost dizolvată.

+++ 

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a confirmat că Viorica Dăncilă a demisionat, Marcel Ciolacu va fi președinte interimar, iar Paul Stănescu va fi secretarul general.  

Dăncilă preia șefia organizațiai de femei a PSD, funcție ocupată până acum de europarlamentarul Rovana Plumb.

Conform statutului, în condițiile în care Eugen Teodorovici, care a refuzat să demisioneze, este numărul doi în partid, ar trebui să preia șefia interimară, dar CEx a decis altceva. Pus să explice această situație, liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a spus: "Nu mă pricep la chestii de astea".

+++

CEx a votat ca președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, să fie președintele interimar al partidului. 

+++

Viorica Dăncilă a demisionat în urmă cu puțin timp de la șefia PSD, iar Eugen Teodorovici, actual președinte executiv, va deveni președintele interimar al social-democraților până la organizarea unui Congres, potrivit surselor in cadrul ședinței CEx. 

Teodrovici a refuzat să demisioneze, motiv pentru care discuțiile din cadrul CEx sunt în continuare aprinse.

+++

Mihai Fifor a demisionat din funcția de secretar general al partidului, Dăncilă și Teodorovici refuză să demisioneze.

+++

Paul Stănescu și Gabriel Mutu au demisionat.

+++

Carmen Dan a demisionat și ea din funcția de vicepreședinte al PSD.

+++

Gabriel Zetea, Roxana Mînzatu, Marian Oprișan, Dan Nica, Dragoș Benea, Olguța Vasilescu și Claudiu Manda și-au depus demisiile din funcțiile de vicepreședinți, în încercarea de a forța o demisie a întregii conduceri.

Olguța Vasilescu, șefa campaniei pentru prezidențiale, i-a cerut demisia lui Dăncilă. 

+++

Viorica Dăncilă spunea duminică seara, după publicarea exit-pollurilor, că nu-și dă demisia, pentru că nu a lăsat niciodată partidul la greu. Ieri, s-a anunțat pe surse că Marcel Ciolacu a convins-o să renunțe la șefia partidului în schimbul unui log eligibil la Senat la alegerile de anul viitor și conducerea organizației de femei a PSD. În această după-amiază au apărut informații că s-a răzgândit și n-ar mai dori să-și dea demisia.

Visându-se șef la PSD, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu liderii județeni și a tras sfori în speranța că toată conducerea partidului va demisiona, pentru că doar astfel poate să devină liderul formațiunii. Dacă demisionează doar Dăncilă, președintele executiv, Eugen Teodorovici, preia conducerea PSD. Teodorovici nu a dat semne că s-ar retrage.

”Am spus că nu îmi dau demisia. Sunt votat de un număr important de colegi și cred că ar fi lipsă de respect pentru acest vot. Eu niciodată nu am cedat în competiții și cred că este statutar și este un respect față de noi, de colegi, că am respectat ceea ce am votat în Congres, adică statutul”, a spus Teodorovici înainte de reuniune.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că Viorica Dăncilă a muncit foarte mult, iar bilanțul alegerilor prezidențiale ”nu e așa negru cum se vede”. 

”Viorica Dăncilă a muncit foarte mult în această campanie, a fost o femeie foarte curajoasă și hotărâtă, a fost aproape în fiecare filialaă, s-a bătut mult alături de colegii din toată țara. Bilanțul nu e așa negru cum se vede, în condițiile în care au fost toți impotriva noastră. Viorica Dăncilă și-a făcut datoria pe deplin. Fiecare a facut tot ce e posibil ppentru a obtine cel mai bun scor”, a spus Codrin Ștefănescu.

Primarul Capitalei a punctat nevoia de unitate pentru ca partidul să nu aibă de suferit: ”Să nu ne împărțim în două sau trei echipe pentru că ne-ar fragiliza”.

Gabriela Firea a mai spus că nu va candida pentru o poziție interimară și a cerut organizarea rapidă a unui Congres.