"Nu vreau să ajungem în situația în care țara este condusă de Securitate și de Procuratură". "Kovesi să își dea demisia pentru încălcarea extrem de gravă a Constituției" - a spus Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului la Digi 24.

În urma deciziei Curții Constituționale, Laura Codruța Kovesi, șefa Departamentului Național Anticorupție (DNA) trebuie să demisioneze, dată fiind constatarea Curții Constituționale că DNA ar fi intervenit în activitatea Guvernului - a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în emisiunea „În fața ta”,de la Digi 24.

„După decizia CCR care a sancționat sever intervenția DNA în activitatea executivului (...), eu am spus că ar fi fost normal ca după un astfel de gest (care dovedește, până la urmă, nu cred că o necunoaștere a elementelor fundamentale constituționale, ci lucruri de altă natură) ca doamna Kovesi să-și dea demisia.

"Ceea ce am declarat mai spun o dată [...] Nu mi-am schimbat părerea, pentru că e o încălcare extrem de gravă a Constituției. Nu este o joacă în ce privește o atitudine oarecare a unui procuror”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu. Când patronezi o astfel de acțiune ca procuror-șef DNA, îți asumi o responsabilitate și aceasta nu a fost una oarecare, ci o gravă încălcare a separației puterilor în stat” - a spus Tăriceanu la Digi 24.

După decizia Curții Constituționale, care a sancționat sever intervenția DNA-ului în activitatea Executivului - un lucru care este, să știți, unicat nu numai în politica românească, dar la nivel european, și lucrul acesta l-am constatat cu ocazia discuțiilor pe care le-am avut cu omologii mei europeni, președinți de parlamente, cu o săptămână în urmă la Roma, toți au rămas consternați de acest lucru - eu am spus că ar fi fost normal ca după un astfel de gest care dovedește, până la urmă - nu cred că e vorba de o necunoaștere a elementelor fundamentale constituționale, ci lucruri de altă natură - ca doamna Kovesi să își dea demisia", a spus Tăriceanu în emisiunea "În fața ta", realizat de Florin Negruțiu la Digi 24.

Liviu Avram, redactor-șef adjunct Adevărul, comentează afirmațiile copreședintelui ALDE:

"Dl. Tăriceanu insistă, în interviul de azi de la Digi 24, că Laura Kovesi trebuie să-și dea demisia pentru că a încălcat grav Constituția prin ancheta declanșață asupra Ordonanței nr. 13. Haideți să stabilim, totuși, niște lucruri.

 

  • Orice act de putere (fie emiterea unui act normativ, fie comiterea unei fapte concrete) este PREZUMAT a fi constituțional până când Curtea Constituțională decide contrariul. Și pentru că doar CCR este abilitată să judece constituționalitatea unui act de putere, cei care le comit nu sunt ținuți (decât în limita bunului simț, dar în niciun caz legal) să cunoască dinainte dacă ceea ce fac este constituțional sau nu. De aceea niciun act de putere neconstituțional nu a atras până acum nicio demisie, de niciun fel – ci doar revoltă sau bășcălie publică.
  • Prin urmare, dacă DNA ar fi anchetat, să zicem, chiar și oportunitatea emiterii OUG 13, nu doar falsuri și sustrageri de documente, acest act ar fi fost prezumat constituțional până la decizia CCR. Kovesi nu ar fi avut de ce să-și dea demisia pentru un act despre care nu știa dacă e constituțional sau nu.

Un contraexemplu: în septembrie 2014, Liviu Dragnea, ca ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a elaborat – iar Guvernul Ponta a aprobat – așa-zisa ordonanță a traseiștilor. Ordonanța suspenda pentru 45 de zile acea prevedere legală conform căreia aleșii locali își pierd mandatul dacă migrează de la un partid la altul.

Ordonanța a intrat în vigoare imediat, în intervalul de 45 de zile PSD a câștigat 500 de primari și mii de consilieri locali sau județeni, iar CCR abia în decembrie același an a declarat-o neconstituțională în integralitatea ei. 

Cu toate acestea, nu a demisionat nici Liviu Dragnea, nici Guvernul Ponta. Și asta tocmai pentru că, la data emiterii ordonanței, ei nu știau dacă e constituțională sau nu.

În schimb, în decizia privind ordonanța traseiștilor, CCR a reglementat și consecințele juridice ale acestei decizii. Și a zis așa: primarii care au schimbat partidul rămân în funcții, dar consilierii locali sau județeni care au migrat trebuie să-și piardă mandatul.

Această decizie trebuia să fie pusă în aplicare, prin prefecți, de către ministrul Administrației Publice, Liviu Dragnea.

Vreme de un an și jumătate de la această decizie, nici domnul Dragnea, nici succesorii săi la Ministerul Administrației, doamna Sevil Shhaideh și domnul Vasile Dâncu, nu s-au sinchisit să o pună în aplicare. PSD și-a păstrat miile de consilieri locali, Dragnea, Shhaideh și Dâncu au așteptat să vină următoarele alegeri locale și astfel toată afacerea s-a închis.

Or mie mi se pare că abia aceasta este o încălcare dovedită a Constituției: să sfidezi o decizie a CCR nu înainte, ci după ce aceasta a fost pronunțată."(sursa: pagina facebook a lui Liviu Avram)