În contextul în care încrederea cetățenilor europeni în capacitatea Uniunii Europene de a le rezolva problemele este în scădere, Parlamentul face front comun cu Comisia și Consiliul European pentru a întări uniunea.

„Nu este posibil să vorbim despre viitorul Europei, uniunea monetară, politicile sale dacă nu există voința de a susține valorile noastre fundamentale. Suntem împreună în UE pentru că împărtășim niște valori comune”, a subliniat Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, în deschiderea dezbaterii privind concluziile Consiliului European din 19-20 octombrie.

În cadrul summitului de săptămâna trecută, liderii statelor membre UE au discutat despre migrație, apărare, economia digitală, dar și despre negocierile privind Brexit.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, și-a exprimat, în fața plenului PE, speranța că va putea furniza dinamism și unitate planurilor aprobate de liderii UE săptămâna trecută. 

Tusk va încerca să demonstreze celor care vor să divizeze UE exact contrariul, printr-un imbold pentru a „construi pe baza a ceea ce ne unește”. Șeful Consiliului speră că liderii europeni vor ajunge la un consens al viziunilor asupra migrației până în iunie 2018, că uniunea monetară va fi mai puternică și că cele 27 de state membre vor rămâne unite în negocierile privind Brexit.

„Noi trebuie să rămânem uniți indiferent de turnura pe care o iau negocierile. Testul de rezistență cel mai dur încă nu a venit. Dacă vom eșua, negocierile se vor încheia cu înfrângerea noastră”, a spus Tusk.

El a cerut UE să-și urmeze reflecția asupra unei comunități teritoriale, culturale și politice, reamintind statelor membre că toate țările UE trebuie să respecte valorile pe care s-a bazat Uniunea încă de la început: democrație, respectul pentru lege și pentru drepturile omului și ale minorităților.

La rândul lui, șeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a îndemnat statele membre să grăbească adoptarea unor inițiative legislative importante, precum cea referitoare la politica de azil comună, care a fost deja aprobată de Parlamentul European, și să aloce bani așa cum au promis (dând exemplul fondului pentru Africa în care UE a pus 2,9 miliarde de euro, în timp ce statele membre au venit cu doar 175 de milioane de euro).

Pe de altă parte,  Jean-Claude Juncker a spus, referitor la Brexit, că executivul UE „nu negociază în mod ostil” și că „dorește o înțelegere dreaptă, corectă”. În același timp, președintele Comisiei Europene a salutat acordul la care au ajuns luni seară, la Luxemburg, miniștrii muncii din statele membre ale Uniunii Europene în legătură cu revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor, subliniind importanța politicii sociale a UE.

În intervenția sa, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a remarcat că prioritățile stabilite de liderii statelor membre privind viitorul UE sunt cele corecte.

Potrivit lui Weber, care s-a referit și la negocierile privind Brexit, Marea Britanie nu dispune în prezent de un plan privitor la ieșirea din Uniunea Europeană și la relațiile viitoare cu Bruxellesul.

Liderul grupului europarlamentar S&D, Gianni Pittella, a afirmat la rândul său că social-democrații europeni sunt pentru un acord cu Londra privind Brexit, dar a atras atenția că desprinderea Marii Britanii de blocul comunitar nu este singura fractură care afectează UE, el amintind de discuțiile privind autonomia regională în Catalonia sau nordul Italiei. Pittella a susținut ideea consolidării pilonului social al politicilor UE, dar a avertizat că acesta nu trebuie să fie transformat într-o lozincă.

Liderul grupului europarlamentar liberal (ALDE), Guy Verhofstadt, și-a exprimat convingerea că europenii au „planuri mari, ambiții imense, dar pentru a le realiza ei nu sunt pregătiți să schimbe radical modul în care este gestionată Europa în prezent”, dând ca exemplu regula unanimității, în special la nivelul Consiliului.

„Această regulă a blocat progresul timp de decenii, motiv pentru care a durat mai mult de un deceniu înainte ca mandatul de arestare european să fie implementat complet. Același lucru este valabil pentru brevetul european. Din cauza regulii unanimității încă nu avem o uniune a energiei sau o uniune bancară deplin operațională”, a spus Verhofstadt.

O altă provocare pentru UE este, în opinia liderului liberal, lista numeroasă de exceptări și cazuri de opt-in și opt-out, ceea ce contribuie la un adevărat „haos instituțional” în Europa.